Pralnia - czy to dobry pomysł na firmę?(http://biznes.wieszjak.pl/forum/thread/10777,Pralnia---czy-to-dobry-pomysl-na-firme.htm)
~Kasia21
- 09:04 29-06-2009
proszę o jakieś rady jak założyć pralnię - i czy w ogóle to dobry pomysł?
~Paffcio
- 11:05 29-06-2009
Niby każdy z nas ma ubrania, które chcąc uprać musi oddać do pralni. Klientów nie powinno więc zabraknąć.
Istnieje również coraz większa grupa przedsiębiorców, urzędników którzy potrzebują czystych i wyprasowanych garniturów, kostiumów, spodni i spódnic. Jedyną nadzieją dla nich jest dobra pralnia, zlokalizowana w miarę blisko, gdzieś „po drodze” do domu czy pracy.
Ponadto możesz oferować oprócz zwykłego prania odzieży (płaszczy, kurtek, garniturów, spodni, spódnic), czyszczenie skór, kożuchów, dywanów itd.
Dobrym pomysłem na pralnię może być oferta obsługi firm, przyjmowanie od nich stałych zleceń np. szpitale, przychodnie, biura, salony kosmetyczne i fryzjerskie, pensjonaty, hotele, wypożyczalnie strojów itp.).
Rodzaje pralni
Wybór klienta i oferty prowadzi do decyzji jaką pralnię otworzysz:
– wodną – oferującą pranie wodne (pranie mokre) wyrobów włókienniczych pochodzenia naturalnego lub z tworzyw sztucznych (raczej klienci instytucjonalni); czy
– chemiczną – oferującą usługi czyszczenia chemicznego (pranie suche) wyrobów włókienniczych a także wyrobów skórzanych, których nie należy prać w wodzie (oferta raczej do klientów indywidualnych).
Lokal
Najlepszą lokalizacją pod pralnię będzie miejsce w pobliżu którego znajdą się np. duży parking lub miejsce o dużym natężeniu ruchu. Innym dobrym rozwiązaniem może być centralny punkt osiedla mieszkaniowego (np. w pobliżu przystanku autobusowego, sklepu spożywczego, lokalnego bazaru itp.).
Wymagania dotyczące lokalu
Lokal przeznaczany na pralnię powinien mieć dostęp do prądu o dużej mocy, dlatego też konieczne będzie zwrócenie się do zakładu energetycznego o przyznanie odpowiedniej mocy.
Konieczne będzie zainstalowanie wentylacji mechanicznej oraz instalacji elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej i sprężonego powietrza.
Wszelkie warunki jakie musi spełniać Twój lokal znajdziesz w rozporządzeniu z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690). W rozporządzeniu tym znajdziesz wszelkie wymagania sanitarne, przeciwpożarowe, bhp.
Franczyza
Innym rozwiązaniem na założenie pralni może być coraz bardziej popularna w Polsce franczyza. Zawarcie umowy franszyzy, celem prowadzenia pralni pozwoli Ci na otrzymanie kompletnej koncepcji prowadzenia działalności gospodarczej oferowanej przez franczyzodawcę (np. Ekologiczne Pralnie Chemiczne Panda).
Leasing sprzętu
Ważną częścią Twojego przedsięwzięcia będzie wybór odpowiedniego sprzętu pralniczego, będzie to też prawdopodobnie najdroższa z podejmowanych przez Ciebie inwestycji. Wybierając dostawcę sprzętu rozważ możliwości wynikające z leasingu.
Leasing gwarantuje możliwość korzystania ze sprzętu bez konieczności angażowania większych nakładów finansowych. Firmy leasingowe oczekują niewielkich opłat wstępnych, często jest to 5-10% wartości sprzętu, zdarzają się też oferty firm leasingowych nie wymagających wpłaty początkowej.
~Jedr
- 11:53 27-07-2010
Jeszcze lepszą opcją jest stosunkowo nowy system czyszczenia wodnego Lagoon. Jest to produkt zaprojektowany wspólnie przez Electrolux i Woolmark. Można powiedzieć, że to pralnia chemiczna i wodna w jednym. Pozwala na czyszczenie ubrań z rezultatem przewyższającym tradycyjne pralnie chemiczne, dodatkowo jest w pełni ekologiczny i nie potrzebuje agregatu chemicznego. W tych samych urządzeniach można także prać zwykłą bieliznę, czyli prowadzić usługo pralni wodnej. Najlepiej o szczegóły dopytać się dystrybutora - Skantrade z Sopotu. Koszt inwestycji to około 150 000 - 170 000 PLN.
~Kafka
- 08:51 06-06-2011
Zastanawiam się nad stworzeniem restauracji z kilkoma miejscami noclegowymi. Tak żeby można było urządzać wesela. Mam nawet wypatrzony niedrogi projekt http://www.kbprojekt.pl/projekty_domow_weselnych.php . Nie mam tylko wystarczających środków na realizację mojego pomysłu. Może ktoś wie czy mogę liczyć na jakieś dotacje.
Haynet
- 10:19 06-06-2011
Na pewno zależy to od miejsca gdzie chcesz ją robić. Mój znajomy otworzył pralnię w niedużej miejscowości i rozkręciło się na tyle fajnie, że teraz jest największą pralnią w mieście i na brak klientów nie narzeka.
~Dawid
- 09:52 14-06-2011
Otworzenie pralni to dobry pomysł. Jeszcze lepszym jest otworzenie pralni samoobsługowej, w którejma potrzeby zatrudnienia żadnych pracowników. Jest to mozliwe dzięki wykorzystaniu najnowszych urządzeń. Jeśli więc chesz założyć taką pralnie polecam firmę, która zajmie się za Ciebie wszystkim.
~helena
- 19:26 14-06-2011
Mysle ze jesli macie jakies watpliwosci zwiazane z tym czy założyc firme czy nie ,powinniscie koniecznie zajrzec do magazynu ***.W sumie przez przypadek wpadła mi w rece jak byłam u rodziców,ale fajnie jest opisane jak własnie kobiety w wieku 50lat decyduja sie na własna działalnośc.
TerminalePoznan
- 23:14 14-06-2011
Myślę, że w obecnych czasach przy dobie pralek automatycznych otwieranie pralni nie jest opłacalne. Chyba, że ta prania bedzie jakaś specyficzna: chemiczna bądź bedzie zajmowała się odzieżą ktorej nie da sie wyprac w normalniej pralce.
~Gość
- 14:32 26-06-2011
Witam,
Pralnia chemiczno-wodna to interes, który wymaga sporej wiedzy, zarówno od właściciela jak i personelu. Chodzi tu głównie o rozpoznawanie materiałów, z których wykonana jest odzież - często oznaczenia producentów są nieprawidłowe i musimy opierać się o naszą wiedzę, aby piorąc zgodnie z instrukcją nie zniszczyć odzieży.
Ponadto na początek, to spora inwestycja finansowa. Nawet przy używanym sprzęcie ( mogą pojawić się kosztowne naprawy ), przy jednym agregacie pralniczym, 2 pralkach wodnych 2 suszarkach, sprężarka, konwojer ( wieszak obrotowy), filiarka, 1 stół do prasowania, dostosowanie lokalu minimum 60 m2 około 250 000 zł.
Koszty; płace pracownicy (dobre szkolenia, reklamacje zwykle obciążają pralnię), prąd przy jednym agregacie około 6 prań to znacząca pozycja (1500-2000 zł), woda,środki pralnicze, wieszaki, folia, odbiór odpadów, czynsz za lokal, reklama i promocja.
Zysk nie spodziewajmy się, że pralnia zacznie przynosić dochody od pierwszego miesiąca. Znam 8 pralni, otwartych w przeciągu ostatnich 7 lat i żadna nie przynosiła zysku w pierwszym roku działalności.
Umiejscowienie pralni. Mogę się tylko wypowiedzieć o centrum handlowym, bo takie mam doświadczenie. Centrum znajduje się w dużym mieście, ładnie położone, trochę mało klientów, ale się rozwija, a my z nim. Niestety inwestycja, cały czas balansuje na granicy lub poniżej zyskowności, a kryzys znacząco obniżył, tendencje wzrostowe.
Krótko mówiąc ODRADZAM, ryzyko nietrafienia z lokalizacją jest ogromne i nawet tak doświadczeni gracze jak pralnie sieciowe- zaliczają duże wpadki. Odpowiedzialność za odzież ogromna.
Ponadto uważam, że rynek pralniczy w Polsce przeżywa ogromny kryzys, walczymy ceną, a nie jakością. Wierzę, że to się będzie zmieniało, ale jeszcze nie dziś. Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów :-)
mikel71
- 12:32 29-06-2011
Ciężko powiedzieć. Z reguły ludzie piorą swoje rzeczy sami, ale przecież są takie, które strach wyprać samemu i lepiej dać komuś kto się na tym zna. Wszystko zależy też od wielkości miejscowości w jakiej mieszkasz.
transss
- 16:52 06-07-2011
Ja bym był za otwarciem jakiejś firmy spedycyjnej, mającej na celu usługi transportowe, usługi ponadgabarytowe. To chyba niezły pomysł, patrząc na firmy już dobrze rozwinięte jak np. Tornar z Wrocławia, można czerpać inspiracje.
Choć czasem się zastanawiam czy nie lepsze korzystać z takich usług niż samemu otwierać/zakładać kolejne?? jak myślicie???