1
Przejdź do strony:
» Czy jest możliwość kontroli przez NIK?
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Firma
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

12:19 14-07-2010
Koleżanka mi powiedziała, że w firmie mają kontrolę NIKu. Firma jest raczej małą spółką, z ograniczoną odpowiedzialnością, założona przez osobę prywatną. Zawsze wydawało mi się, że NIK kontroluje raczej przedsiębiorstwa państwowe, no ale może się myliłam. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć więcej na ten temat?
  zgłoś naruszenie regulaminu
~Wald
192.168.*.*

15:31 19-07-2010
Hej Marika.

Koleżanka chyba coś pomieszała bo zgdonie z Konstytucją (art 203):

1. Najwyższa Izba Kontroli kontroluje działalność organów administracji rządowej, Narodowego Banku Polskiego, państwowych osób prawnych i innych państwowych jednostek organizacyjnych z punktu widzenia legalności, gospodarności,celowości i rzetelności.
2. Najwyższa Izba Kontroli może kontrolować działalność organów samorządu terytorialnego, komunalnych osób prawnych i innych komunalnych jednostek organizacyjnych z punktu widzenia legalności, gospodarności i rzetelności.
3. Najwyższa Izba Kontroli może również kontrolować z punktu widzenia legalności i gospodarności działalność innych jednostek organizacyjnych i podmiotów gospodarczych w zakresie, w jakim wykorzystują one majątek lub środki państwowe lub komunalne oraz wywiązują się z zobowiązań finansowych na rzecz państwa.

No chyba, że jeden z tych podmiotów działa w formie zoo.
  zgłoś naruszenie regulaminu

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Niezbędnik »

KalkulatoryWskaźniki
PismaBazy adresowe

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaecckw02barszymja_jagienka
dukeaecckw02barszymja_jagienka