Jaki biznes za 30 tys.?   (http://biznes.wieszjak.pl/forum/thread/117709,Jaki-biznes-za-30-tys..htm)

~Karina - 17:05 29-07-2010
Witam, powiedzmy, że mam "wolne" 20 - 30 tys. zł. Czy istnieje jakakolwiek szansa, że uda mi się za taką kwotę rozkręcić chociaż malutki biznesik? Czy jednak jest to znacznie za mało?
Pytanie oczywiście kieruję do osób które choć trochę się w tym orientują. Zależy mi na małej działalności, niekoniecznie przynoszacej wielkie dochody, tylko coś swojego, co mogłanbym sukcesywnie rozwijać...
mich.min - 15:28 03-08-2010
30 tysięcy PLN to mało i dużo jednocześnie. Napisz czy miałaś już jakieś pomysły, a może hobby? :)

Osobiśćie polecam e-sklep lub biznes na znanym portalu aukcyjnym.
ms_pl - 18:43 06-08-2010
To zależy co lubisz robić, lub jaką pracę chcesz włożyć w to co robisz ;) internetowy biznes możesz rozkręcić za 1 - 2 tys zł, za 20-30 tys możesz rozkręcić całkiem przyjemną firmę świadczącą usługi, ale znowu pojawia się pytanie co lubisz robić? ;)
Możesz też spróbować zrobić coś na zasadzie biznesów równoległych, czyli pracować gdzieś na etacie i po pracy rozkręcać coś własnego.
Albo uruchomić coś co jest akurat potrzebne i poczekać na zyski, jak ta wyszukiwarka vzm-1, która szuka materiały do zwrotów vat za materiały budowlane po numerach PKWIU, co akurat jest bardzo potrzebne ;)
~Karina - 22:26 07-08-2010
Miło, że jest odzew. No cóż, tak po prawdzie moim problemem jest, że nie mam żadnego konkretnego pomysłu... Nie mam umiejętności do świadczenia usług (np. robienie tipsów czy coś takiego), więc jedyne co mi przychodzi do głowy to sklep. Tylko z czym - nad tym się usilnie zastanawiam. Ewentualnie myślałam nad załozeniem jakiegoś domu dziennej opieki nad dzieckiem - ale to już chyba zbyt duże koszty...
A tak w ogóle to marzy mi się własna książka - ale to na pewno pozostanie w sferze marzeń;)
mich.min - 15:32 10-08-2010
Myślę, że królem sklepów jest sklep spożywczy - zawsze i wszędzie będzie wzięcie - pytanie jak duże oraz co z konkurencją.

Biznes internetowy to też konkretny pomysł - sklep z odzieżą z UK? sklep z burżujskimi słodyczami? CO tylko chcesz...
~bigbrother - 13:04 12-08-2010
A próbowałeś zainteresować się możliwościami jakie oferuje na ten cel Unia Europejska? Jeśli myślisz o np. założeniu e-biznesu teraz w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka trwa nabór wniosków o dofinansowanie (działanie 8.1). Innym pomysłem jest np. pozyskanie pieniędzy z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki lub regionalnych programów operacyjnych lub wojewódzkie/powiatowe urzędy pracy. Możliwości są szerokie, a im większy kapitał tym większe szanse zaistnienia na rynku. Pozdrawiam,
~rumcajs - 17:06 17-08-2010
Ja bym raczej ulokowal gdzies te pieniadze i zabezpieczyl swoja przyszlosc, ale jak to skutecznie wykonac ? Gielda chyba odpada ?
~kubik - 08:22 18-08-2010
niekoniecznie, z gielda poprostu wiaze sie pewne ryzyko, a jak chcesz mega bezpiecznie to lokaty, tylko ze w tym wypadku bezbelkowe, zeby Cie z zysku nie ograbiali, w getin maja, oprocentowanie ladnie wyglada
Sun4u - 13:06 27-10-2010
Bardzo dobrym pomysłem który z pewnością się sprawdzi jest załozenie apteki,to jak ze sklepem spożywczym: ludzie zawsze do tam przyjdą. Tylko 30 tyś to troche mało na taki biznes...
~gość - 18:23 01-03-2011
[quote=mich.min]

Osobiśćie polecam e-sklep lub biznes na znanym portalu aukcyjnym. [/quote]

Ale z jakim asortymentem??
Sklep łatwo otworzyć na home.pl ale ile i jaki towar będzie się oferowało?
Musi być spory asortyment, chyba, ze mowa o allegro.
~gość - 18:26 01-03-2011
[quote=ms_pl] To zależy co lubisz robić, lub jaką pracę chcesz włożyć w to co robisz ;) internetowy biznes możesz rozkręcić za 1 - 2 tys zł [/quote]

Jestem ciekawy jaki interes rozkręcę za 1-2 tys zł, bo mam ok 3 tyś i zawsze chciałem mieć własną firmie...
mich.min - 08:26 02-03-2011
O tym jaki to asortyment musisz zadecydować sam. Z tego co piszesz to masz 3 tys. zł.

Musisz jeszcze gromadzić kapitał. Ta kwota jest zbyt niska, aby na poważnie zająć się handlem.
koralonis - 10:14 03-03-2011
Mam podobny budżet, chcę to wesprzeć dotacją, ale brak mi dobrego pomysłu.
MarkTwain - 13:45 24-03-2011
Jeżeli nie masz pomysłu na biznes polecam lekturę artykułu:

http://zakladam-firme.wieszjak.pl/jak-zalozyc/209163,Pomysly-na-firme---skad-czerpac.html
mich.min - 09:46 25-03-2011
[quote=koralonis] Mam podobny budżet, chcę to wesprzeć dotacją, ale brak mi dobrego pomysłu. [/quote]

Podobny do 30 tys. zł? Zastanawiałeś się nad nieskomplikowanymi usługami?
~Mariusz - 21:20 25-03-2011
nie
~Marek - 21:38 25-03-2011
Witam.
Powiem na przykładzie własnym Od około pięciu lat ciągle chciałem mieć własną Firmę bo nie lubię pracować dla kogoś i mieć nad głową szefa.:)
Założyłem własny sklep internetowy. Kosztowało mnie to sporo kasy -około 6tyś złotych. Zyski zaczęły przychodzić dopiero po dwóch latach promocji, pracy budowania zaufania itd.
Jednak od niedawna bo od około tygodnia natknąłem się na programy partnerskie i po wnikliwej analizie wybrałem jeden z nich i uważam, że jest rewelacyjny bo bez inwestycji finansowych a wkładając tylko swój czas i pracując systematycznie krok po kroku zacząłem już zarabiać. Dla mnie to rewelacja i coś niesamowitego. Jestem po studiach zarządzania i marketingu i powiem Wam, że w końcu znalazłem sposób na własną Firmę.

Pozdrawiam
Marek
MarkTwain - 10:37 30-03-2011
Marny ten sklep kolego założyłeś, jeżeli tyle czasu zajęła Ci walka o jakikolwiek zysk. Ty chcesz ludziom polecać "programy partnerskie"?

Stuknij się w czółko dziubelku i nie wypisuj takich marketingowych bredni. To jest poważne forum biznesowe.
JazzBand - 13:02 01-04-2011
[quote=~Mariusz] nie [/quote]

To nawet ja podpowiem, że warto. Fryzjer, gabinet kosmetyczny itp.
~incognito138 - 18:00 28-04-2011
[quote=mich.min] O tym jaki to asortyment musisz zadecydować sam. Z tego co piszesz to masz 3 tys. zł.

Musisz jeszcze gromadzić kapitał. Ta kwota jest zbyt niska, aby na poważnie zająć się handlem. [/quote]

A może usługi przez internet?
~gość - 02:48 29-04-2011
Może drukarnia internetowa, coś w stylu np. caffeprint? Myśle, że w dzisijeszych czasach to dobry biznes, ludzie często korzystają z takich usług.
mich.min - 12:06 04-05-2011
Mając 30 tys. w kieszeni można podjąć się jeszcze jednego biznesu. Sprawdza się od lat, spora konkurencja, ale też duży popyt. Mam na myśli handel samochodami ściąganymi z UE. Robi się jeszcze ciekawiej bo w sejmie leży projekt ustawy umożliwiającej rejestrację auta pochodzącego z państw członkowskich z pominięciem obecnie występujących formalności.

Co z kosztami i zyskiem?

25 tys. na auta + 1 tys. na podróż do Szwajcarii lub Niemiec. 4 tys. na reklamę, ogłoszenia, a w niektórych przypadkach przygotowanie podwórka do przyjęcia potencjalnych klientów. Ile można zarobić? Około 1-2 tys. zł na jednym sprowadzonym samochodzie. Czasem trafiają się także wyjątkowe okazje pozwalające zyskać zamiast 10-15% wartości auta, nawet do 25-30%.
~bednarek - 14:36 04-05-2011
[quote=koralonis] Mam podobny budżet, chcę to wesprzeć dotacją, ale brak mi dobrego pomysłu. [/quote]
moze zacznij od takiej prostej analizy rynku i tego na czym sie znasz. bo zalozyc biznes to dzisiaj mimo wszystko nie taki duzy problem. jezeli chcesz zeby to przedsiebiortswo przynosilo realne zyski to musisz jednak przeanalizowac, czy w twojej okolicy interes wypali. trzeba sie rozejrzec jakie branze w twojej okolicy sie rozwiaja. potem pomyslec o reklamie. osobiscie polecam wizytowke w panoramie firm. przy rosnacym zainteresowaniu internetem w polsce dobra i wysoko wypozycjonowana wizytowka to jest klucz do sukcesu. przy tym mozesz liczyc na sporo klientow, bo ludzie wola szukac uporzadkowane infomracje niz szperac w wyszukaniach google. po trzecie zabezpieczenie. jakby sie nie udalo, to zebys mogl liczyc na jakies srodki, ktore beda w stanie firme wyprowadzic z sytuacji kryzysowej.
Haynet - 13:15 12-05-2011
Może zrobić jakieś badanie rynku i dowiedzieć się od ludzi czego im brakuje i jakie mają potrzeby.
~gość - 13:21 12-05-2011
[quote=Haynet] Może zrobić jakieś badanie rynku i dowiedzieć się od ludzi czego im brakuje i jakie mają potrzeby. [/quote]

Pytanie tylko kto wyłoży pieniądze na takie badanie?
~gość - 20:51 11-11-2011
[quote=mich.min] Mając 30 tys. w kieszeni można podjąć się jeszcze jednego biznesu. Sprawdza się od lat, spora konkurencja, ale też duży popyt. Mam na myśli handel samochodami ściąganymi z UE. Robi się jeszcze ciekawiej bo w sejmie leży projekt ustawy umożliwiającej rejestrację auta pochodzącego z państw członkowskich z pominięciem obecnie występujących formalności.

Co z kosztami i zyskiem?

25 tys. na auta + 1 tys. na podróż do Szwajcarii lub Niemiec. 4 tys. na reklamę, ogłoszenia, a w niektórych przypadkach przygotowanie podwórka do przyjęcia potencjalnych klientów. Ile można zarobić? Około 1-2 tys. zł na jednym sprowadzonym samochodzie. Czasem trafiają się także wyjątkowe okazje pozwalające zyskać zamiast 10-15% wartości auta, nawet do 25-30%. [/quote]

Niestety jestem takim ,,biznesmenem". Niestety twoje obliczenia na dzień dzisiejszy się nie sprawdzają. Wystarczy że się podwinie noga (wysypie sie coś w aucie, rozbijesz w czasie powrotu)i co wtedy zostajesz . WIem że pisałeś to dawno, ale na dzień dzisiejszy jest za duża konkurencja. Za dużo ludzi się tym zajęło. Niestety to troche śmieszne inwestować 50tyś i czasami dokładać do interesu. Jakieś 8 lat temu kasa była super wszystko szło na pniu, teraz ludziom się pop%@# w glowach. Niestety koszta są wysokie a zysk marny, nie piszę żeby kogoś zniechęcać próbujcie się przekonacie. Są ludzie którzy robią dobrą kasę i takich nawet znam, ale nie są czasami do końca uczciwi.

Niezbędnik »

KalkulatoryWskaźniki
PismaBazy adresowe

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
dukeaeccnieruchomosci_wawkw02Inaf789
Dołącz do naszego grona