| » Odliczenie wydatków na cele rehabilitacyjne |
| maria52 |
|
||
|
|
mam 2 grupe inwalidzka,miałem sciagana zaćme z oka,potem wystąpiły problemy z okiem musiałem zapłacić za lek którego nie refunduje N F Z 1000 zł,czy mogę odliczyc w uldze rehabilitacyjnej.pozdrawiam
|
||
|
|||
| Alicja |
|
||
|
Ponieważ ma Pani orzeczenie o II gr.inwalidztwa,można skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej,/nie ma limitu/ na leki - w wysokości stanowiącej różnicę pomiędzy faktycznie poniesionymi wydatkami w danym miesiącu a kwotą 100 zł, jeśli lekarz specjalista stwierdzi, że powinna Pani stosować określone leki (stale lub czasowo).Podstawą odliczenia jest faktura.
1000,00 - 100,00 = 900,00 taką kwotę można odliczyć od dochodów,należy wypełnić odpowiedni formularz PIT i załącznik PIT-0 |
||
|
|
||
| definitos |
|
||
|
|
Opiekuję się mamą ,która ma Igr inwalidzką ,nie chodzi iwymaga całodobowej opieki.Jestem na emeryturze ichciałbym odliczyć ulge rehabilitacyjną nad osobą niepełnosprawną.Jej dochód nie przekracza 9120zł. Jakie dokumenty czy potwierdzenia musze mieć żeby odliczyc ulgę.
|
||
|
|||
| koleżanka |
|
||
|
ale o jaki rodzaj ulgi rehabilitacyjnej pytasz ? niektóre rodzaje nie wymagają udokumentowania, np. ulga za przejazdy samochodem na zabiegi
przeczytaj artykuł |
||
|
|
||
| definitos |
|
||
|
|
Cześć .Myślę oopiece nad mamą,ktora wymaga całodobowej opieki nie chodzi.Jest taki podpunkt 9,gdzie jest opieka pielęgniarska lub w domu nad osobą niepełnosprawna tylko nie podano ile można odliczyc ,czy muszę mieec umowę czy jakieś dokumenty.Mama nie mieszka w tej samej miejscowosci, więc jestem tam na zmianę z bratem.
|
||
|
|||
| Alicja |
|
||
|
Ulga rehabilitacyjna na opiekę pielęgniarską wymaga udokumentowania rachunkiem lub fakturą.Natomiast jest ulga która nie wymaga udokumentowania jest to ulga na przewodnika w wys.2280zł,warunek orzeczenie o I grupie inw.narządów ruchu.
|
||
|
|
||
|
~MOLA 80.52.251.* |
|
||
|
|
moja mama po osiagnieciu wieku emerytalnego przeszła z renty inwalidzkiej na emeryturę, czy ona moze taraz skorzystać z ulgi na lekarstwa
|
||
|
|||
|
~ela 83.10.249.* |
|
||
|
|
Mam pierwszą grupę inwalidzką, mąż wozi mnie samochodem zarejestrowanym na siebie na rehabilitację. Kto ja czy mąż, może odliczyć koszty dowozu samochodem osobowym o pojemności 1.4 litra i jaka jest wysokość odliczenia na jeden kilometr???
|
||
|
|||
| koleżanka |
|
||
|
do Ani - moim zdaniem nie możesz odliczyć tego rodzaju wydatków
nic nie napisałaś czy masz jakieś przychody i czy rodzice wożą cię samochodem na zabiegi - gdyby tak było to ewentualnie mogliby odliczyć ulgę reh. za używanie samochodu na przejazdy mogą odliczyć ulgę na dziecko /na ciebie/ do eli - jakie miałaś przychody ? jeśli do 9.120 zł to mąż ma prawo odliczyć ulgę za samochód w wysokości 2.280 zł, to jest kwota ryczałtowa, nie liczy się wg kilometrów |
||
|
|
||
|
~aneta 77.114.182.* |
|
||
|
|
Witam.Korzystam z dawnej ulgi remontowo-budowlanej,teraz zwanej : zwrotem niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym tzw VZM , czy na podstawie tych samych faktur moge skorzystać z ulgi na cele rehabilitacyjne , na adaptację i wyposazenia mieszkań do potrzeb wynikających z niepełnosprawnosci mojego dziecka , na które mam orzeczenie lekarskie?
|
||
|
|||
|
~Monika 81.190.183.* |
|
||
|
|
Nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam: limit 9120zł dotyczy dochodu osoby niepełnosprawnej w sytuacji, gdy opiekun chce skorzystać z ulgi rehabilitacyjnej? Jeśli ja sama jestem os. niepełnosprawną, pracuję i chciałabym odpisać sobie ulgę na samochód to wysokość mojego dochodu nie ma znaczenia?
|
||
|
|||
|
~Renata 213.25.24.* |
|
||
|
|
Ja mam podobne pytanie jak Monika.Jestem na 1 grupie inwalidzkiej i jeśli mój dochód z renty wynosi 7.557.82 i dochód ze stosunku pracy 11632.84 razem 19190.66. To ile mogę odliczyć od podatku?Też jest limit czy nie?Proszę o wyjaśnienie tej kwestii.
|
||
|
|||
|
~Renata 213.25.24.* |
|
||
|
|
Chodzi odliczenia od podatku za uzytkowanie samochodu :0
|
||
|
|||
|
~dankaP 91.94.146.* |
|
||
|
|
mam II grupę inwalidzką, czy można uznać zakup łóżka leczniczego CEGAREM jako przystosowanie mieszkania do celów rehabilitacyjnych i odliczyć jego koszt od dochodu w rocznym rozliczeniu podatkowym. Koszt zakup wynosił 9980 zl a mój dochód roczny wynosi 10600,- zł
|
||
|
|||
Niezbędnik
| WIG |
|
41,611.67 | -0,31% |
| WIG20 |
|
2,441.39 | -0,16% |
| mWIG40 |