Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | Łukasz Nysztal | barszym |

~XX 83.11.*.* |
Mam pytanie do autorów tematu, lub osób bardziej zorientowanych w temacie niz ja. Kilka mscy temu kupiłem grunt rolny o powierzchni 1,2Ha na którym stoi stacja energetyczna ( ktora wydzierżawia ode mnie teren pod nią) ze stacji pociągniety jest kabel (okreslony w ksiedze wieczystej) na który jest spisana służebność. Ale jest też kilka innych kabli na tej działce na które zadnej służebności nie ma, poza tym przez działke biegnie kanalizacja, gaz i kabel swiatłowodowy i kabel z TP (kilka dni temu wjechali i rozkopali mi działke bo mieli jakąs awarie, musialem wydać zezwolenie na wjazd, bo poprzedni własciciel tez wydał - tak mi przyjanmniej powiedzieli)poza tym stoi 5 słupów energetyki. Ale służebność gruntowa jest ustalona tylko na ten jeden kabel (polozony kilka lat temu)odpłatnie. Teraz moje pytanie, czy moge żądać ustanowienia służebności gruntowej i przesyłowej od reszty tj kanaloizacji, gazociągu, słupów, swiatłowodu i kabla z TP? Chodzi mi głownie o to ze te wszystkie kable, słupy , gaz i kanalizacja były juz wbudowane zanim kupiłem grunt, czyli wiedzialem o tym że to tam jest. Chodzi mi oczywiscie o odpłatna służebność, chciałbym na tej działce posadzic sad. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~voodoo 95.49.*.* |
gdzie jest art 3052 kc ? porażka !! | ||
linki reklamowe | |
~Tomek 77.236.*.* |
po spełnieniu wymagań ustawowych oczywiście można domagać się ustanowienia odpłatnej służebności przesyłu, oczywiście pod warunkiem, że służebność przesyłu (lub służebność gruntowa odpowiadająca w swej treści służebności przesyłu )nie została przez przedsiębiorstwo przesyłowe zasiedziana (- odsyłam do artykułu "zasiedzenie służebności przesyłu"), można również domagać się wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z nieruchomości przez przedsiębiorstwa przesyłowe (jeśli nie było zawartej umowy i nie było w tej sprawie wydanej decyzji administracyjnej) pozdrawiam | ||
~Tomek 77.236.*.* |
Odpowiedź do osoby, która uważa że zapis artykułu odnoszącego się do służebności przesyłu to porażka. Szanowny Panie Voodoo, widocznie Administrator nie miał możliwości dołączyć do art. 305 małego znaczka 2 lub wynika tego z czyjegoś niedopatrzenia. Tak czy inaczej nie potrzeba tęgiej głowy żeby domyślić się, że zagadnienie odnosi się do artykułów umieszczonych w rozdziale KC pt. "służebność przesyłu" (art. 305 ze znaczkiem od 1 do 4), skoro polski KC nie zawiera art. 3052, a ostatnim art. w Kodeksie jest art. 1088 (zresztą wykreślony). pozdrawiam | ||
~XX 83.11.*.* |
Panie Tomku, na wszestkie urzadzenia na mojej działce tj kable, gazociag, kanalizacja itd umowa jest, tzn pozwolenie i za to poprzedni właściciel dostał jakies pieniadze ale umowa służebnosci jest tylko na jeden kabel z 8. Czy mimo pozwolenia poprzedniego wlaściciela na wbudowanie tych rzefzy moge jako nowy właściciel domagac sie ustanowienia słuzebnosci ODPŁATNEJ? Tylko na słupy nie było pozwolenia, weszli i postawili.... | ||
~Jacek K. 83.30.*.* |
Witam serdecznie, Mam pytanie i proszę o radę Pana mec. Sobasia. Mianowicie jestem właścicielem działki o powierzchni 5000 tys m2 od 1996 roku. Na przełomie 2007/2008 ze względu na brak ważnego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego działka ta zaczęła spełniać kryteria działki budowlanej (tj zabudowa na przyległej nieruchomości, dostęp do wszyskich mediów z dwóch stron działki gdyż nieruchomość ta znajduje się pomiędzy dwoma ulicami itd) Jakież było moje zdziwienie kiedy otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy (o którą sam wystąpiłem), w której jest mowa o braku mozliwości zabudowy działki ze wzgledu wyłącznie na przebiegającą w niej wysokoprężną magistralę gazową ze strefą ochronną +- 20 metrów. Rurociąg i strefa ochronna zajmują łącznie 90 % powierzchni działki. W księdze wieczystej nie ma zadnych wpisów o służebności i temu podobnych. Owszem są ale na działce sąsiedniej na której rurociąg miał być wybudowany ale jej właścicielem był wówczas prominentny działacz PZPR i podobno za 2 "flaszki" załatwił z pracownikami firmy budującej rurociąg i wkopano tę rurę w moim terenie. Żeby było zabawniej sąsiednia działka która jest obciążona tą kwestią jest w całości zabudowana. Tak więc mamy taki oto stan mam działke oficjalnie czystą ale z rurociągiem natomiast sąsiad ma nieruchomość oficjalnie z rurociągiem ale w praktyce bez rurociągu. Doszło jak widać do kilkukrotnego złamania prawa Urząd Miasta wydał zgodę na budowę rurociągu na działce sasiedniej, wybudowano go na mojej odbiór techniczny i dozór w tym zakresie również obejmował tylko działkę sąsiednią, własciciel sąsiedniej działki jak sie okazuje otrzymał odszkodowanie ale rura biegnie w zasadzie środkiem mojej działki. Kuriozalne ale prawdziwe. Co powinienem w takiej sytuacji zrobić i jakie kroki powinienem wykonać? Będę bardzo wdzięczny za radę. Pozdrawiam, Jacek K. | ||
~kryki 83.27.*.* |
Jak wygląda sprawa odprowadzenia podatku od odszkodowania po podpisaniu umowy o służebności, chodzi o linię wysokiego napięcia 400 kv, nie jestem rolnikiem? | ||
linki reklamowe | |
~?? właściciel ?? .. 79.163.*.* |
w związku z pytaniami o służebność jest to pułapka ponieważ najczęściej przedsiębiorstwo które korzysta z waszej nieruchomości samo z własnej nieprzymuszonej woli nie podpisze służebności, tylko czeka was batalia w sądzie a tam sąd zgodnie z procedurą sądową powoła rzeczoznawcę od ustalania czyunszów i w sumie opierać się może i będzie na opini - pana nieomylnego rzeczoznawcy- no i co wasze prawa gwarantowane swobody konstytucyjne można olać bo za nim się zorientujecie wy właściciele macie ograniczane prawo do nieruchomości i prawo do konstytucyjnego wolnego ustalania wysokości czynszu !!! naiwnym prosze wejść na stronę www.zielonymnaprawo.fora.pl gdzie chętnie opisuję służebności oraz jak wykupuje się nieruchomości pod drogi i jaka z tym związana jest banda !! pozdrawiam !!!!!!! | ||
~wiesław 79.186.*.* |
Mam pytanie do uczestników dyskusji.Czy oprócz wynagrodzenia za ustanowienie służebności przesyłu przesyłu można wystąpić o odszkodowanie z tytułu obniżenia wartości działki ,która w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego ma przeznaczenie budowlane a z powodu istnienia nad nią linii wys.nap.110 kV znaczna jej część nie będzie mogła być wykorzystana na ten cel.Pozdrawiam | ||
~Tomek i Marek 83.12.*.* |
odpowiedź dla Pana(i) XX, niestety z orzecznictwa (choć niejednolitego) wynika że w przypadku, kiedy poprzedni właściciel wyraził zgodę na posadowienie urządzeń infrastruktury przesyłowej Sądy nie uwzględniają wniosków o ustanowienie odpłatnej służebności przesyłu; | ||
| Kalkulatory | Wskaźniki |
| Pisma | Bazy adresowe |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |