Mam pytanie do autorów tematu, lub osób bardziej zorientowanych w temacie niz ja.
Kilka mscy temu kupiłem grunt rolny o powierzchni 1,2Ha na którym stoi stacja energetyczna ( ktora wydzierżawia ode mnie teren pod nią) ze stacji pociągniety jest kabel (okreslony w ksiedze wieczystej) na który jest spisana służebność. Ale jest też kilka innych kabli na tej działce na które zadnej służebności nie ma, poza tym przez działke biegnie kanalizacja, gaz i kabel swiatłowodowy i kabel z TP (kilka dni temu wjechali i rozkopali mi działke bo mieli jakąs awarie, musialem wydać zezwolenie na wjazd, bo poprzedni własciciel tez wydał - tak mi przyjanmniej powiedzieli)poza tym stoi 5 słupów energetyki. Ale służebność gruntowa jest ustalona tylko na ten jeden kabel (polozony kilka lat temu)odpłatnie.
Teraz moje pytanie, czy moge żądać ustanowienia służebności gruntowej i przesyłowej od reszty tj kanaloizacji, gazociągu, słupów, swiatłowodu i kabla z TP? Chodzi mi głownie o to ze te wszystkie kable, słupy , gaz i kanalizacja były juz wbudowane zanim kupiłem grunt, czyli wiedzialem o tym że to tam jest. Chodzi mi oczywiscie o odpłatna służebność, chciałbym na tej działce posadzic sad.
~voodoo
- 18:40 18-11-2009
gdzie jest art 3052 kc ? porażka !!
~Tomek
- 17:16 19-11-2009
po spełnieniu wymagań ustawowych oczywiście można domagać się ustanowienia odpłatnej służebności przesyłu, oczywiście pod warunkiem, że służebność przesyłu (lub służebność gruntowa odpowiadająca w swej treści służebności przesyłu )nie została przez przedsiębiorstwo przesyłowe zasiedziana (- odsyłam do artykułu "zasiedzenie służebności przesyłu"), można również domagać się wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z nieruchomości przez przedsiębiorstwa przesyłowe (jeśli nie było zawartej umowy i nie było w tej sprawie wydanej decyzji administracyjnej)
pozdrawiam
~Tomek
- 17:27 19-11-2009
Odpowiedź do osoby, która uważa że zapis artykułu odnoszącego się do służebności przesyłu to porażka.
Szanowny Panie Voodoo, widocznie Administrator nie miał możliwości dołączyć do art. 305 małego znaczka 2 lub wynika tego z czyjegoś niedopatrzenia. Tak czy inaczej nie potrzeba tęgiej głowy żeby domyślić się, że zagadnienie odnosi się do artykułów umieszczonych w rozdziale KC pt. "służebność przesyłu" (art. 305 ze znaczkiem od 1 do 4), skoro polski KC nie zawiera art. 3052, a ostatnim art. w Kodeksie jest art. 1088 (zresztą wykreślony).
pozdrawiam
~XX
- 08:09 28-11-2009
Panie Tomku, na wszestkie urzadzenia na mojej działce tj kable, gazociag, kanalizacja itd umowa jest, tzn pozwolenie i za to poprzedni właściciel dostał jakies pieniadze ale umowa służebnosci jest tylko na jeden kabel z 8. Czy mimo pozwolenia poprzedniego wlaściciela na wbudowanie tych rzefzy moge jako nowy właściciel domagac sie ustanowienia słuzebnosci ODPŁATNEJ?
Tylko na słupy nie było pozwolenia, weszli i postawili....
~Jacek K.
- 16:53 02-12-2009
Witam serdecznie,
Mam pytanie i proszę o radę Pana mec. Sobasia. Mianowicie jestem właścicielem działki o powierzchni 5000 tys m2 od 1996 roku. Na przełomie 2007/2008 ze względu na brak ważnego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego działka ta zaczęła spełniać kryteria działki budowlanej (tj zabudowa na przyległej nieruchomości, dostęp do wszyskich mediów z dwóch stron działki gdyż nieruchomość ta znajduje się pomiędzy dwoma ulicami itd) Jakież było moje zdziwienie kiedy otrzymałem decyzję o warunkach zabudowy (o którą sam wystąpiłem), w której jest mowa o braku mozliwości zabudowy działki ze wzgledu wyłącznie na przebiegającą w niej wysokoprężną magistralę gazową ze strefą ochronną +- 20 metrów. Rurociąg i strefa ochronna zajmują łącznie 90 % powierzchni działki. W księdze wieczystej nie ma zadnych wpisów o służebności i temu podobnych. Owszem są ale na działce sąsiedniej na której rurociąg miał być wybudowany ale jej właścicielem był wówczas prominentny działacz PZPR i podobno za 2 "flaszki" załatwił z pracownikami firmy budującej rurociąg i wkopano tę rurę w moim terenie. Żeby było zabawniej sąsiednia działka która jest obciążona tą kwestią jest w całości zabudowana. Tak więc mamy taki oto stan mam działke oficjalnie czystą ale z rurociągiem natomiast sąsiad ma nieruchomość oficjalnie z rurociągiem ale w praktyce bez rurociągu. Doszło jak widać do kilkukrotnego złamania prawa Urząd Miasta wydał zgodę na budowę rurociągu na działce sasiedniej, wybudowano go na mojej odbiór techniczny i dozór w tym zakresie również obejmował tylko działkę sąsiednią, własciciel sąsiedniej działki jak sie okazuje otrzymał odszkodowanie ale rura biegnie w zasadzie środkiem mojej działki. Kuriozalne ale prawdziwe. Co powinienem w takiej sytuacji zrobić i jakie kroki powinienem wykonać? Będę bardzo wdzięczny za radę. Pozdrawiam,
Jacek K.
~kryki
- 12:53 16-12-2009
Jak wygląda sprawa odprowadzenia podatku od odszkodowania po podpisaniu umowy o służebności, chodzi o linię wysokiego napięcia 400 kv, nie jestem rolnikiem?
~?? właściciel ?? jurcys56@wp,pl
- 08:23 30-12-2009
w związku z pytaniami o służebność jest to pułapka ponieważ najczęściej przedsiębiorstwo które korzysta z waszej nieruchomości samo z własnej nieprzymuszonej woli nie podpisze służebności, tylko czeka was batalia w sądzie a tam sąd zgodnie z procedurą sądową powoła rzeczoznawcę od ustalania czyunszów i w sumie opierać się może i będzie na opini - pana nieomylnego rzeczoznawcy- no i co wasze prawa gwarantowane swobody konstytucyjne można olać bo za nim się zorientujecie wy właściciele macie ograniczane prawo do nieruchomości i prawo do konstytucyjnego wolnego ustalania wysokości czynszu !!! naiwnym prosze wejść na stronę www.zielonymnaprawo.fora.pl gdzie chętnie opisuję służebności oraz jak wykupuje się nieruchomości pod drogi i jaka z tym związana jest banda !! pozdrawiam !!!!!!!
~wiesław
- 14:14 17-01-2010
Mam pytanie do uczestników dyskusji.Czy oprócz wynagrodzenia za ustanowienie służebności przesyłu przesyłu można wystąpić o odszkodowanie z tytułu obniżenia wartości działki ,która w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego ma przeznaczenie budowlane a z powodu istnienia nad nią linii wys.nap.110 kV znaczna jej część nie będzie mogła być wykorzystana na ten cel.Pozdrawiam
~Tomek i Marek
- 13:32 21-01-2010
odpowiedź dla Pana(i) XX,
niestety z orzecznictwa (choć niejednolitego) wynika że w przypadku, kiedy poprzedni właściciel wyraził zgodę na posadowienie urządzeń infrastruktury przesyłowej Sądy nie uwzględniają wniosków o ustanowienie odpłatnej służebności przesyłu;
~Tomek
- 13:38 21-01-2010
Pana Jana K. z uwagi na bardziej skomplikowany od innych stan faktyczny proszę o kontakt mailowy: tomasz.sobas@pasinski.pl lub telefoniczny (tel. kancelaryjny widnieje na stronie internetowej Kancelarii), z pewnością uzyska Pan satysfakcjonującą odpowiedź.
~gość
- 13:51 21-01-2010
odp. dla Pana Wiesława, tak można wystąpić z roszczeniem odszkodowawczym, jendakże należy również zwrócić uwagę czy takowe odszkodowanie nie zostało już wypłacone.
~gość
- 08:54 01-02-2010
witam jakiej wysokości odszkodowania mozna zadac za 1000m zmniejszenie wartosci dzialki dzialka lezy przy drodze krajowej slup stoi do 17 lat
~kancelaria
- 17:12 09-02-2010
dzień dobry,
wysokość odszkodowania zależy od wielu czynników (przeznaczenie działki w m.p.z.p, studium, kształt działki, okres bezumownego korzystania przez przedsiębiorstwo przesyłowe), niech Pan nie liczy na to, że na forum można chociażby szacunkowo określić wartość roszczeń należnych od przedsiębiorstwa przesyłowego
tomasz przybecki
www.przybecki.pl
~gość
- 14:40 17-02-2010
A ja mam zupełnie nietypową sytuację i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na dręczące mnie pytanie, W 1974 r na sąsiedniej działce wybudowano ropociąg (decyzje wydane w trybie tajnym i poufnym bez doręczenia właścicielom). W 1994 r gdy uchwalono Plan miejscowy dowiedziałam się, że cała moja nieruchomość. (prawie 8000m2) jest w strefie bezpieczeństwa dla ropociągu. Czyli nie mam urządzenia na działce a mam tylko strefę i to nie ochronną a strefę bezpieczeństwa z zakazem zabudowy. ogradzania, nasadzeń drzew itp. Jak zatem służebność przesyłu ma się do sytuacji gdy nie ma urządzenia a jest tylko strefa..... czy ktoś się z Was spotkał z takim problemem?....
~Anna
- 13:48 19-02-2010
A moja sytuacja wyglada następujaco. Zakupiłam działkę z udziałem w drodze dojazdowej. W ulicy znajdują się wszystkie media.Otzrymałam warunki przyłącza z gazowni następnie została przygotowana umowa o przyłaczenie do sieci oczywiście z konkretna datą wykonania umowy. Po tym fakcie dowiedziałam się że jest problem - aby gazownia przyłączyła moja posesję do sieci ponieważ nalezy ustanowić służebność przesyłu na działce, która stanowi drogę dojazdową, a liczba udziałów w tej drodze to 64. Odnalezienie wszystkich współwłaścicieli drogi jest nierealne co w takeij sytuacji mam zrobić aby zostać klientem gazowni i przynosić im zysk ? Jest to ogromne utrudnienie, a stanwoisko gazowni jest jednoznaczne nie będą mieli ustanowionej służebności nie mogą podłączyć gazu.
~tomasz przybecki
- 17:55 21-02-2010
Najsensowniejsze jest łączne wystąpienie przez właściciela działki, gdzie bezpośrdenio przebiega ropociąg oraz właścicieli działek sąsiednich gdzie ustanowiona jest jedynie strefa bezpieczeństwa. Jeśli jest to niemożliwe, to i tak jest możliwość wystąpienia przez właściciela działki obciążonej wyłącznie strefą ochronną.
Tomasz Przybecki
~gość
- 13:44 26-02-2010
W moim przypadku chodzi o okresy zasiedzenia, a mianowicie w dobrej wierze 20 lat a w złej 30, wszyscy wiemy że ZE zakładały swoje instalacje bez pytania właścicieli czyli mamy postępowanie w złej wierze a co za tym idzie okres zasiedzenia następuje dopiero po 30 latach. Czy dalej cytowana część zaczerpnięta z innego forum jest prawdziwa(http://forum.cire.pl/index.php?d_id=20562&d_typ=2&kn=50571)"ZE często powołują się na przedawnienie roszczeń, oraz zasiedzenie. Art.121 pkt 4k.c mówi że " bieg przedawnienia nie rozpoczyna się , a rozpoczęty ulega zawieszeniu, gdy uprawniony nie może z powodu siły wyższej dochodzić swoich roszczeń przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznania spraw danego rodzaju.'' Z kolei w wyroku SN z 13 grudnia 2001 r.(sygn. IV CKN 165/01 ) sąd ten uznał, że równoznaczna z siłą wyższą jest także sprzeczna z prawem powszechna praktyka organów administracji uniemożliwiająca realizację przez uprawnionego przysługujących mu roszczeń.W świetle licznych orzeczeń SN zasadniczo do zmiany ustroju 4 czerwca 1989 r. nie było możliwości dochodzenia swoich praw w tym względzie. Tak więc panujący wówczas ustrój był siłą wyższą a co za tym idzie okresy przedawnienie i zasiedzenia do tego czasu ulegają zawieszeniu." Czy w takim przypadku zasiedzenie nie przysługuje im dopiero w 2019 roku?
~tomasz przybecki
- 16:47 01-03-2010
Taki pogląd jest jednak mniejszościowy. Aktualne orzecznictwo wymaga aby właściciel nieruchomości wykazał, że próbował w poprzednim systemie politycznym dochodzić swoich praw, np, występując z powództwem o wydanie nieruchomości. Najczęściej ogólne powoływanie się na ogólną praktykę organów administracji PRL jest zabiegiem niewystarczającym, ale oczywiście można próbować.
Tomasz Przybecki
~gość
- 14:38 02-03-2010
Witam
W 1989 roku przejęłam działkę od rodziców.Powierzchnia w księgach wieczystych 6900m2.Cały czas myślałam,że tyle faktycznie jest,chociaż ojciec często powtarzał,że część drogi gminnej usytuowana jest na mojej działce.W 2004 roku zaplanowano i przeprowadzono wodociąg,chociaż zgłaszałam sprzeciw,udowadniano mi,że gmina ma u mnie jeszcze 2 metry pasa drogowego.Postanowiłam się przekonać jak to z tym jest.wykupiłam mapkę sporządzoną do budowy wodociągu,ale udało mi się jeszcze zdobyć mapkę z naniesionymi punktami i odległościami w metrach.po zmierzeniu gruntu okazało się,że jest brak około 600m2,zrobiłam jeszcze jedną rzecz,zeskanowałam mapki i nałożyłam na siebie,potwierdziły się moje przypuszczenia.Złożyłam wniosek do gminy o zwrot gruntu,lub odszkodowanie,ale odmówiono mi .W piśmie przeczytałam,że gmina może jedynie POPRAWIĆ powierzchnię,czyli pomniejszyć działkę.Szukałam geodety,który by mi to pomierzył,ale żaden nie chciał,jeden wprost odpowiedział,że zna sprawę i on się za to nie bierze.Na działce mam drogę,wodociąg i linię średniego napięcia,a żadnych korzyści.Co z tym mogę zrobić?
~tomek
- 11:03 03-03-2010
mam takie zapytanie przez moja posesje jest poprowadzony kabel tp oraz wodociagi bez jakiejkolwiek umowy i zgody na przeprowadzenie zbrojen . Jaka kwote moge ewentualnie wynegocjowac z tymi firmami z gory dziekuje za szybka odpowiedz
~milooo
- 14:21 09-03-2010
Witam. Chciałbym przedstawić moją sytuację. Mianowicie zastanawiam się nad kupnem niedużej działki (850 m2) w centrum miasta pod inwestycję. Myślałem o postawieniu na niej pasażu handlowo-usługowego. Problem jest w tym, że na skraju stoi transformator oraz na linii rozgraniczającej przy ogrodzeniu słup elektryczny. Oczywiście działkę przecinają naziemne kable energetyczne. W moim przypadku interesowałoby mnie usunięcie całego uzbrojenia z działki, ponieważ chce na niej budować.
Od właściciela dowiedziałem się, że transformator został postawiony bez zezwolenia. Czy w takiej sytuacji istnieje możliwość dogadania się z zakładem energetycznym o relokację urządzeń? Kto poniesie koszt całego tematu? Co należy robić w takiej sytuacji?
Dziękuję za odpowiedź i wszelkie sugestie.
Miłosz
~gosc
- 15:00 16-03-2010
mam pytanie czy jest ktos z rybnika kto mial sprawe z firma przesylowa wattenfall i czy moze polecic dobrego adwokata w tych sprawach
~Lech
- 13:21 03-05-2010
Witam.
Mam pytanie: Jaki wpływ będzie miała uchwała III CZP 116/09 z dnia 20 stycznia 2010 r. przy ustanowieniu służebności przesyłu.
~just
- 14:23 14-05-2010
TP S.A. przebudowej swoje sieci na własny koszt, nie trzeba ustanawiać służebności, wystarczy wydać zgodę, żeby w dogodnym dla właściciela miejscu przełożyli kabel.
~gosc
- 10:56 22-05-2010
Chciałbym napisać Ci o możliwości uzyskania pieniędzy w związku z odszkodowaniami od firm przesyłowych. Jeśli masz działkę, na której są jakieś urządzenia przesyłowe (słupy energetyczne, stacje transformatorowe, gazociągi itp.) możesz uzyskać spore pieniądze. Nie mówi się o tym głośno, ale są firmy, które specjalizują się w odzyskiwaniu takich odszkodowań.
Link: http://www.nagrodanabank.pl/linkform/generate/partner/41767/product/25
Dzięki tej stronie możesz uzyskać bezpłatną analizę i konsultację czy możesz liczyć na takie odszkodowanie oraz profesjonalną pomoc w odzyskaniu Twoich pieniędzy. Na pewno warto się skontaktować i bliżej poznać ten temat.
~porada prawna
- 17:59 31-05-2010
Witam, jeżeli ktoś jest zainteresowany BEZPŁATNĄ telefoniczną poradą prawną w zakresie odszkodowań za służebność przesyłu, proszę o kontakt. Mogę przekazać kontakt do sprawdzonej kancelarii, która ma na swoim koncie wiele wygranych spraw.
O odszkodowanie może ubiegać się osoba, która ma na swoim gruncie słup energetyczny, instalacje gazowe, energii elektrycznej itp.
Osoby zainteresowane proszę o przesłanie pod adres sluzebnosc.przesylu@o2.pl swojego imienia i nazwiska wraz z numerem telefonu i krótkim opisem problemu. W ciągu 2-3 dni roboczych skontaktuje się z Państwem adwokat.
~Greg
- 14:27 17-12-2010
Ja i moi znajomi zaczęliśmy właśnie taką sprawę. Mają słupy średniego napięcia. To oczywiste że jeśli na nieruchomości, znajdują się sieci energetyczne, czy inne urządzenia obniżające funkcjonalność i wartość działek budowlanych, należy się odszkodowanie za utratę wartości ich działki. Jeżeli ktoś jest zainteresowany informacjami jak się za to zabrać piszcie. Chętnie pomogę. greg.doc@hotmail.com
~Jan
- 13:48 11-01-2011
w jaki sposób służebość zabezpiecza interesy przedsiębiorcy w fazie planowania?
~Mande
- 13:24 09-02-2011
Może Pan dochodzić służebności jeśli nie ma przedawnienia.
~effendi
- 13:51 22-02-2011
Witam, proszę o pomoc w rozwikłaniu mojego problemu... Jestem właścicielem nieruchomości, graniczącej z drogą (będącą własnością sąsiada) w której przebiega gazociąg. Kupując nieruchomość otrzymałem od sprzedającego (syna sąsiada) notarialnie poświadczone oświadczenie woli, w którym sąsiad zezwala gazowni na prowadzenie prac związanych z przyłączeniem gazu budynku znajdującego się na mojej nieruchomości. Rok temu podpisałem z gazownią umowę na przyłączenie gazu, w której jeden z punktów zobowiązuje mnie do:
Cytuj:
...dostarczenia oświadczenia woli / umowy w formie aktu notarialnego o ustanowieniu przez wszystkich właścicieli nieruchomości, dla trasy sieci gazowej przebiegającej po trasie tej nieruchomości, ograniczonego prawa rzeczowego - służebności przesyłu na rzecz gazowni
Pytanie moje brzmi - co oznacza znak "/" w tej umowie? Czy gazownia może odmówić przyjęcia ode mnie wspomnianego wyżej oświadczenia woli - wymuszając na mnie załatwianie swoich spraw w formie aktu notarialnego? Czy jest zgodne z prawem, żeby zmuszać mnie, osobę trzecią do nakłaniania innych do zawierania umowy (służebność przesyłu dotyczy właściciela działki i właściciela gazociągu), której stroną nie jestem?
Proszę o odpowiedź... pozdrawiam...
Ulaem
- 15:03 07-03-2011
Witam, mam następujące pytania: Gdzie sprawdzić czy poprzedni właściciel nieruchomości wydał zgodę na postawienie słupów na działce rolnej? I w którym roku postawiono dane słupy? Działkę kupiłam w 2000r wraz ze słupami. I druga sprawa: jakieś 3 lata temu wybudowano we wsi wodociąg. Do mojej nieruchomości również, ale wszystko odbyło się na "wariackich papierach" , ponieważ w pierwszym projekcie moja nieruchomość nie była brana pod uwagę. Oczywiście zapłaciłam za przyłącz, a teraz mam tylko umowę na dostarczanie mi wody, za którą płacę. Płacę za zużycie i za dostarczenie, a rury położone w moim gruncie i za moje pieniądze, czy dobrze rozumiem,że mam się czegoś domagać od firmy dostarczającej mi tę wodę? Formalnie nie pamiętam, abym podpisywała jakąś zgodę na położenie tych rur. Po prostu kładli rury, była po sąsiedzku koparka, wjechali, wykopali, zrobili wszystko, kazali pojechać do gminy i zapłacić, tyle. Ciesząc się, że wreszcie będziemy mieli wodę nie patrzyliśmy na podpisy. I kolejna rzecz czy te sprawy dotyczą również rowów melioracyjnych? Przecież to też są budowle i urządzenia wykonane na prywatnych nieruchomościach, i też za nie płacimy tzw. Spółkom Wodnym, a oni nie są właścicielami tych rowów, czyli są kim? dzierżawcami u właścicieli gruntów? Rowy melioracyjne też nie pozwalają na uprawy i również powinny być wyłączone np z płacenia podatku rolnego, czyli nie przynoszą posiadaczowi gruntu zysku. Przynoszą zysk Spółkom więc?
~Feniks SKA
- 12:49 13-03-2011
Prowadzimy postępowania odszkodowawcze w zakresie służebności linii przesyłowych
Wszystkim posiadaczom nieruchomości, na których znajdują się sieci energetyczne, gazociągi, ciągi wodno-kanalizacyjne, ciepłownicze, stacje transformatorowe, rozdzielnie, przepompownie, wieże triangulacyjne i inne urządzenia obniżające jakość, funkcjonalność i wartość działek budowlanych, należy się odszkodowanie za utratę wartości działki.
Kontakt
Tel 519540934
Email: feniks-99@tlen.pl
~Kancelaria Pro Bono, Białystok
- 17:52 22-03-2011
Wielu osobom z moich stron udało się z pomocą naszej kancelarii wygrać duże odszkodowania. Jeżeli wartość Twojej nieruchomości jest niższa w wyniku posadowienia na niej sieci energetycznej badź innej masz prawo ubiegać się o odszkodowanie! Tak samo jeśli znacznie ona spadnie w wyniku zmian w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego.
~Asia
- 14:47 16-05-2011
To ja mam inne pytanie, kupiliśmy działkę, na którą właśnie odebraliśmy pozwolenie na budowę, do działki prowadzi droga - służebnośc gruntowa, ustanowiona ponieważ jest to droga konieczna - pierwszy własciciel dzieląc działki do sprzedazy ustanowił drogę bo innego dojscia do działek nie ma. I teraz mam pytanie, poniewaz chcemy dostarczyc prąd i wode do działki, a w akcie notarialnym mamy tylko służebność gruntową, a Enea chce od nas pozwolenie od własciciela drogi na przesłanie pradu budowlanego, znalazłam tego właściciela ( okazało sie ze zmienił sie właściciel) i ten nowy właściciel sie zastanawia!, wiem ze nie może sie nie zgodzic i gwarantuje mi to prawo ale boje sie ze zarząda astronomicznych pieniedzy! dodatkowo ta sama droga prowadzi do jego działki która jest na koncu tej samej drogi i ze tez będzie potrzebował pradu i wody
prosze o porade jak z tego wybrnąc? moze ktos miał podobnie?
pozdrwawiam
~gość
- 17:47 21-07-2011
Przez moją prawie 20 ha działkę rolną przebiega kanalizacja ściekowa,odprowadzająca ścieki bytowe z osadnika Inhoffa,który obsługuje bloki mieszkalne.Działkę nabyłam w 2000roku od ANR. Zarówno w akcie notarialnym jak i na mapach nie było śladu takiej kanalizacji. W 2007 roku zwróciłam się ze względu na utrudnienia w uprawie( co jakiś czas sa studzienki nawierzchniowe)o czynsz dzierżawny.Niestety ,odpowiedź urzędnika była "wiedziała pani co brała". Szczerze powiedziawszy,to nie wiedziałam.Studzienki uwidoczniły sie dopiero przy uprawie .Burmistrz obiecuje mi,ze osiedle zostanie przyłączone w najbliższym czasie do miejskiej oczyszczalni ścieków i tym samym zostanie zlikwidowana kanalizacja na moim polu. Lata lecą, a obiecana inwestycja wciąż jest przesuwana na "rok następny".Kanalizacja jest stara i nieszczelna i powoduje ,że tworzą się podziemne korytarze ,a ciężki sprzęt rolniczy wpada często w takie dziury. Pikanterii dodaje fakt,iż ścieki bytowe płyną bezpośrednio do rzeki.Gmina nie posiada nie tylko dokumentacji na tę instalację ,ale równiez pozwoleń na zrzut ścieków,ani nie odprowadza z tego tytułu opłat środowiskowych.Chciałabym załatwić sprawę ugodowo,jednakże Urząd całkowicie mnie ignoruje i nie widzi potrzeby dogadania sie w tej kwestii.Proszę o pomoc,bo nie wiem,czy rzeczywiście mogę domagać sie jakis odszkodowań.
~601625025
- 19:27 25-07-2011
Mam podobną sytuację sprawę rozstrzygał śąd naturalnie na moją korzyść ale jestem bardzo ciekawa jakie obowiązują stawki za służebność np. jak ma mojej działce leży gazociąg/ Stawki, które zaproponował biegły sa śmieszne od czego to zależy gdzie znajdę cennik. czy można według własnej wyceny podać kwotę co miesięcznego użytkowania .Proszę o wsparcie
~basia
- 11:32 26-07-2011
witam,
moje pytanie dotyczy umowy w której mowa o nieodplatnym udostępnieniu przedsiębiorcy (prąd) mojej nieruchomości w celu budowy i rozbudowy sieci elektroenergetycznej, gdzie jako zabezpieczenie tego prawa mam ustanowić na rzecz przedsięborcy nieoodpłatną służebność przesyłu wzdluż linii przebiegu sieci, w formie aktu notarialnego z wpisem do księgi wieczystej. Czy to musi być wpis do księgi wieczystej? Czy nie ma możliwości ustanowienia służebności przesyłu poprzez spisanie oświadczenia woli, podpisane obecności notariusza i przez niego poświadczone? Zakładam, że wpis do księgi wieczystej (opłaca przedsiębiorca) jest "nadprogramowy". Czy muszę sie na niego zgadzać?
~biuroaktum.pl
- 13:59 09-08-2011
Na nic nie musi sie Pan zgadzać.
B.D.P. AKTUM
Zajmujemy się odszkodowaniami za słupy energetyczne.
Cechuje nas bardzo wysoka skuteczność w uzyskiwaniu odszkodowań.
Bezdokumentowy system wyceny:
Wystarczy podać numery działek i Ksiąg Wieczystych
Zapewne trafiłeś na tą stronę ponieważ chcesz uzyskać duże odszkodowanie za znajdujące się na twoim gruncie słupy, rury gazociągowe, ropociągi lub za inne przypadki bezumownego korzystania z Twojej nieruchomości. Pewnie także chciałbyś na przyszłość ustalić czynsz z tytułu służebności przesyłu?
Świetnie się składa!
Zajmujemy się odzyskiwaniem odszkodowań dla naszych klientów ponieważ uważamy, że milionowe czy kilkuset tysięczne rekompensaty należą się właścicielom nieruchomości z tytułu ich bezumownego wykorzystania przez zakłady gazownicze, energetyczne czy wodociągowe.
Ustanawiamy służebność przesyłu.
Zdobywamy milionowe i kilkuset tysięczne odszkodowania- akta wygranych spraw do wglądu.
Skontaktuj się i zasięgnij darmowej porady prawnej:
tel. 22 435 89 32, mobile: 531 200 352 e-mail: info@duzeodszkodowania.com
Przyjęcie spraw do analizy jest całkowicie bezpłatne.
Prowadzimy sprawy na terenie całego kraju.
Więcej informacji o naszej działalności na stronie www.duzeodszkodowania.com
~gość
- 11:09 06-05-2012
Prawnik napisał:.... Wobec tego, w sytuacji kiedy przedsiębiorstwo przesyłowe odmawia ustanowienia służebności przesyłu w formie umowy, właściciel nieruchomości może żądać ustanowienia tej służebności za odpowiednim wynagrodzeniem. W tym przypadku ustalenie tego wynagrodzenia przerzucone zostało na Sądy rozpoznające sprawę....
Jeżeli ustalenia zostały przerzucone na Sądy ,to jak się sprawa przedstawia z opłatą kosztów sądowych. Kto ma je ponosić?