szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick
* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
11:09 06-05-2012 ~gość
Prawnik napisał:.... Wobec tego, w sytuacji kiedy przedsiębiorstwo przesyłowe odmawia ustanowienia służebności przesyłu w formie umowy, właściciel nieruchomości może żądać ustanowienia tej służebności za odpowiednim wynagrodzeniem. W tym przypadku ustalenie tego wynagrodzenia przerzucone zostało na Sądy rozpoznające sprawę....
Jeżeli ustalenia zostały przerzucone na Sądy ,to jak się sprawa przedstawia z opłatą kosztów sądowych. Kto ma je ponosić?
2.
11:48 28-09-2011 ~Duże Odszkodowania
Dobre Argumenty DUŻE ODSZKODOWANIA!
Zapewne trafiłeś na tą stronę ponieważ chcesz uzyskać duże odszkodowanie za znajdujące się na twoim gruncie słupy, rury gazociągowe, ropociągi lub za inne przypadki bezumownego korzystania z Twojej nieruchomości. Pewnie także chciałbyś na przyszłość ustalić czynsz z tytułu służebności przesyłu?
Świetnie się składa!
Zajmujemy się odzyskiwaniem odszkodowań dla naszych klientów ponieważ uważamy, że milionowe czy kilkuset tysięczne rekompensaty należą się właścicielom nieruchomości z tytułu ich bezumownego wykorzystania przez zakłady gazownicze, energetyczne czy wodociągowe.
Ustanawiamy służebność przesyłu.
Zdobywamy milionowe i kilkuset tysięczne odszkodowania- akta wygranych spraw do wglądu.
Skontaktuj się i zasięgnij darmowej porady prawnej:
tel. 22 435 89 32, mobile: 531 200 352 e-mail: info@duzeodszkodowania.com
Przyjęcie spraw do analizy jest całkowicie bezpłatne.
Prowadzimy sprawy na terenie całego kraju.
Więcej informacji o naszej działalności na stronie www.duzeodszkodowania.com
3.
13:59 09-08-2011 ~biuroaktum.pl
Na nic nie musi sie Pan zgadzać.
B.D.P. AKTUM
Zajmujemy się odszkodowaniami za słupy energetyczne.
Cechuje nas bardzo wysoka skuteczność w uzyskiwaniu odszkodowań.
Bezdokumentowy system wyceny:
Wystarczy podać numery działek i Ksiąg Wieczystych
witam,
moje pytanie dotyczy umowy w której mowa o nieodplatnym udostępnieniu przedsiębiorcy (prąd) mojej nieruchomości w celu budowy i rozbudowy sieci elektroenergetycznej, gdzie jako zabezpieczenie tego prawa mam ustanowić na rzecz przedsięborcy nieoodpłatną służebność przesyłu wzdluż linii przebiegu sieci, w formie aktu notarialnego z wpisem do księgi wieczystej. Czy to musi być wpis do księgi wieczystej? Czy nie ma możliwości ustanowienia służebności przesyłu poprzez spisanie oświadczenia woli, podpisane obecności notariusza i przez niego poświadczone? Zakładam, że wpis do księgi wieczystej (opłaca przedsiębiorca) jest "nadprogramowy". Czy muszę sie na niego zgadzać?
5.
19:27 25-07-2011 ~601625025
Mam podobną sytuację sprawę rozstrzygał śąd naturalnie na moją korzyść ale jestem bardzo ciekawa jakie obowiązują stawki za służebność np. jak ma mojej działce leży gazociąg/ Stawki, które zaproponował biegły sa śmieszne od czego to zależy gdzie znajdę cennik. czy można według własnej wyceny podać kwotę co miesięcznego użytkowania .Proszę o wsparcie
6.
17:47 21-07-2011 ~gość
Przez moją prawie 20 ha działkę rolną przebiega kanalizacja ściekowa,odprowadzająca ścieki bytowe z osadnika Inhoffa,który obsługuje bloki mieszkalne.Działkę nabyłam w 2000roku od ANR. Zarówno w akcie notarialnym jak i na mapach nie było śladu takiej kanalizacji. W 2007 roku zwróciłam się ze względu na utrudnienia w uprawie( co jakiś czas sa studzienki nawierzchniowe)o czynsz dzierżawny.Niestety ,odpowiedź urzędnika była "wiedziała pani co brała". Szczerze powiedziawszy,to nie wiedziałam.Studzienki uwidoczniły sie dopiero przy uprawie .Burmistrz obiecuje mi,ze osiedle zostanie przyłączone w najbliższym czasie do miejskiej oczyszczalni ścieków i tym samym zostanie zlikwidowana kanalizacja na moim polu. Lata lecą, a obiecana inwestycja wciąż jest przesuwana na "rok następny".Kanalizacja jest stara i nieszczelna i powoduje ,że tworzą się podziemne korytarze ,a ciężki sprzęt rolniczy wpada często w takie dziury. Pikanterii dodaje fakt,iż ścieki bytowe płyną bezpośrednio do rzeki.Gmina nie posiada nie tylko dokumentacji na tę instalację ,ale równiez pozwoleń na zrzut ścieków,ani nie odprowadza z tego tytułu opłat środowiskowych.Chciałabym załatwić sprawę ugodowo,jednakże Urząd całkowicie mnie ignoruje i nie widzi potrzeby dogadania sie w tej kwestii.Proszę o pomoc,bo nie wiem,czy rzeczywiście mogę domagać sie jakis odszkodowań.
7.
14:47 16-05-2011 ~Asia
To ja mam inne pytanie, kupiliśmy działkę, na którą właśnie odebraliśmy pozwolenie na budowę, do działki prowadzi droga - służebnośc gruntowa, ustanowiona ponieważ jest to droga konieczna - pierwszy własciciel dzieląc działki do sprzedazy ustanowił drogę bo innego dojscia do działek nie ma. I teraz mam pytanie, poniewaz chcemy dostarczyc prąd i wode do działki, a w akcie notarialnym mamy tylko służebność gruntową, a Enea chce od nas pozwolenie od własciciela drogi na przesłanie pradu budowlanego, znalazłam tego właściciela ( okazało sie ze zmienił sie właściciel) i ten nowy właściciel sie zastanawia!, wiem ze nie może sie nie zgodzic i gwarantuje mi to prawo ale boje sie ze zarząda astronomicznych pieniedzy! dodatkowo ta sama droga prowadzi do jego działki która jest na koncu tej samej drogi i ze tez będzie potrzebował pradu i wody
prosze o porade jak z tego wybrnąc? moze ktos miał podobnie?
pozdrwawiam
8.
17:52 22-03-2011 ~Kancelaria Pro Bono, Białystok
Wielu osobom z moich stron udało się z pomocą naszej kancelarii wygrać duże odszkodowania. Jeżeli wartość Twojej nieruchomości jest niższa w wyniku posadowienia na niej sieci energetycznej badź innej masz prawo ubiegać się o odszkodowanie! Tak samo jeśli znacznie ona spadnie w wyniku zmian w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego.
9.
12:49 13-03-2011 ~Feniks SKA
Prowadzimy postępowania odszkodowawcze w zakresie służebności linii przesyłowych
Wszystkim posiadaczom nieruchomości, na których znajdują się sieci energetyczne, gazociągi, ciągi wodno-kanalizacyjne, ciepłownicze, stacje transformatorowe, rozdzielnie, przepompownie, wieże triangulacyjne i inne urządzenia obniżające jakość, funkcjonalność i wartość działek budowlanych, należy się odszkodowanie za utratę wartości działki.
Kontakt
Tel 519540934
Email: feniks-99@tlen.pl
10.
15:03 07-03-2011 Ulaem
Witam, mam następujące pytania: Gdzie sprawdzić czy poprzedni właściciel nieruchomości wydał zgodę na postawienie słupów na działce rolnej? I w którym roku postawiono dane słupy? Działkę kupiłam w 2000r wraz ze słupami. I druga sprawa: jakieś 3 lata temu wybudowano we wsi wodociąg. Do mojej nieruchomości również, ale wszystko odbyło się na "wariackich papierach" , ponieważ w pierwszym projekcie moja nieruchomość nie była brana pod uwagę. Oczywiście zapłaciłam za przyłącz, a teraz mam tylko umowę na dostarczanie mi wody, za którą płacę. Płacę za zużycie i za dostarczenie, a rury położone w moim gruncie i za moje pieniądze, czy dobrze rozumiem,że mam się czegoś domagać od firmy dostarczającej mi tę wodę? Formalnie nie pamiętam, abym podpisywała jakąś zgodę na położenie tych rur. Po prostu kładli rury, była po sąsiedzku koparka, wjechali, wykopali, zrobili wszystko, kazali pojechać do gminy i zapłacić, tyle. Ciesząc się, że wreszcie będziemy mieli wodę nie patrzyliśmy na podpisy. I kolejna rzecz czy te sprawy dotyczą również rowów melioracyjnych? Przecież to też są budowle i urządzenia wykonane na prywatnych nieruchomościach, i też za nie płacimy tzw. Spółkom Wodnym, a oni nie są właścicielami tych rowów, czyli są kim? dzierżawcami u właścicieli gruntów? Rowy melioracyjne też nie pozwalają na uprawy i również powinny być wyłączone np z płacenia podatku rolnego, czyli nie przynoszą posiadaczowi gruntu zysku. Przynoszą zysk Spółkom więc?