Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | ja_jagienka | Inaf789 |

~krzemek 83.22.*.* |
Witam! Mam pytanie. Pracuje na umowę o pracę na 3/4 etatu, tym samym nie osiągam minimalnego miesięcznego wynagrodzenia. Planuję dodatkowo rozpocząć własną działalność. Czy wobec tego składki ZUS bedzie płacił mi dalej dotychczasowy pracodawca, a do tego ja bede płacił składki po raz drugi?? Czy da się to jakoś rozwiązać?? NP. żeby w sumie składki wynosiły ustaloną kwote?? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~erwin 192.168.*.* |
wiem że na forum www.porada-prawna.prawnik.pl/forum można zadawać pytania i szybko odpowiadaja na nie eksperci może spróbuj tam e | ||
linki reklamowe | |
~mn 83.168.*.* |
Pracuję na 1/2 etatu na uop na czas niokreślony, prowadze firme od jakiegos czasu. pracodawca płacił zus dalej. ja płaciłem tylko składkę zdrowotną (wówczas 224zł). poniewaz mi sie to nie oplacalo (znizka na zus przez pierwsze 2 lata prowadzenia DG) dogadalem sie z pracodawca, dostaje wiecej netto, a zus place sobie obnizony sam. wilk syty i owca cala. | ||
~mimiz 83.27.*.* |
Jeżeli nie mamy osiągniętej podstawy wymiaru składki (na dziś to 1317zł) to płaci i pracodawca i my pełne składki. Jeśli jednak nasze zarobki odpowiadają podstawie to wtedy pracodawca opłaca normalnie, a mu tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne. | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Wskaźniki |
| Pisma | Bazy adresowe |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |