szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick
* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
14:03 13-01-2012 ~gość
a tu mamy takie coś :
Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna
z dnia 16 lipca 2004 r.
I CK 26/2004
OSP 2005/3/40
2.
17:25 06-10-2011 ~deadcandance
Witam,
znalazłam na stronie Sądu Najwyższego R.P. dość "świeżą" Uchwałę, bo z 8 września 2011 r. na temat służebności przesyłu, (sygnatura akt III CZP 43/11)
tekst :
Właścicielowi nieruchomości nie przysługuje wobec nieuprawnionego posiadacza służebności przesyłu roszczenie o naprawienie szkody z powodu obniżenia jej wartości, związanego z normalnym korzystaniem z nieruchomości w zakresie odpowiadającym treści takiej służebności (art. 225 w zw. z art. 230 k.c.).
Jak wspomniałam, jest to bieżąca Uchwała, do której nie dodano jeszcze uzasadnienia.
Jak sądzicie, czy poniesie ona pejoratywne skutki dla właścicieli nieruchomości ubiegających się odszkodowania z tytułu bezumownego korzystania z gruntu oraz odszkodowań za obniżenie wartości gruntu???
Być może nadinterpretuję i należałoby poczekać na uzasadnienie.
Czekam na Wasze interpretacje :)
pzdr.
3.
15:02 17-12-2010 ~gość
Ja i moi znajomi zaczęliśmy właśnie taką sprawę. Mają słupy średniego napięcia. To oczywiste że jeśli na nieruchomości, znajdują się sieci energetyczne, czy inne urządzenia obniżające funkcjonalność i wartość działek budowlanych, należy się odszkodowanie za utratę wartości działki. Jeżeli ktoś jest zainteresowany informacjami jak się za to zabrać piszcie. Chętnie pomogę. greg.doc@hotmail.com
4.
17:26 21-06-2010 ~ewa
a ktto prowadzi sprawe prosze o podanie namiarów na ewaseronska@wp.pl
5.
11:04 01-05-2010 ~Leszek
Od dwóch lat śledzę temat związany z złużebnością przesyłu gdyż mam zamiarem pozwać PGNIG-e do sądu. Znalazłem ciekawe orzeczenie które może się okazać pomocne -Niedopuszczalne jest jednak powoływanie się przez organ na decyzję o zatwierdzeniu planu realizacyjnego, jeśli strona będąca właścicielem gruntu nie uczestniczyła z winy organu w postępowaniu o zatwierdzenie planu realizacyjnego. Decyzja taka jest dla właściciela gruntu nieskuteczna prawnie, gdyż stosunek administracyjnoprawny zawiązany został tą decyzją jedynie między Zakładem Energetycznym w Z. a organem administracji państwowej, co oznacza, że nie można tej decyzji uznawać za decyzję „zatwierdzającą” plan realizacyjny wobec właściciela gruntu. Nie został zatem spełniony warunek art. 35 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 1958 r. o zasadach i trybie wywłaszczania nieruchomości.-Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego - Ośrodek Zamiejscowy w Krakowiez dnia 19 stycznia 1982 r.SA/Kr 517/81 LexPolonica nr 297132 Monitor Prawniczy - Zestawienie Tez 2000/4 str. 258 ONSA 1982/1 poz. 11
6.
19:27 16-02-2010 ~atola
Do Gościa- masz rację z wnioskiem do Sądu o ustanowienie służebności wystąpiło PSE.
Tylko dziwi mnie dlaczego nie o pas eksploatacyjny lecz o pas ochrony funkcyjnej.Im większą powierz-
chnię zasiedzi PSE tym więcej może skasować właści-
ciel nieruchomości.
7.
13:54 12-02-2010 ~dana
witam i mam pytanie do Pana Tomka.Prawie rok temu podpisałam nieodpłatną i na czs nieograniczony służebność przesyłu.W grudniu spóżniłam się z opłatą faktury i odcięto mi prąd , czy mogę cofnąć tę służebność lub zmienić na odpłatną i jak?Pozdrawiam
8.
17:01 11-02-2010 ~Tomek
w zasadzie odnośnie każdej sprawy (choć nie zawsze) prowadzonych jest kilka postępowań, np:
sprawa o zapłatę wynagrodzenia za bezumowne korzystanie (tutaj wpis wynosi 5% wartości przedmiotu sporu, do tego trzeba doliczyć obsługę prawną profesjonalnego pełnomocnika - jeżeli się ktoś się na niego zdecyduje, opłacenie wnioskowanych biegłych no i oczywiście trzeba pamiętać o zasądzonych przez sąd kosztach postępowania po zakończeniu procesu - kształtują się one różnie i obciążają daną stronę w zależności od tego czy się proces wygrało (w jakim zakresie) czy nie;
troszeczkę inaczej kształtują się koszty w przypadku postępowania nieprocesowego, np. wniosku o ustanowienie służebności przesyłu - tam przykładowo jest wpis jest stały i wynosi 200 zł;
ogólnie rzecz biorąc występując z tego rodzaju roszczeniami trzeba uzbroić się w cierpliwość, a jeśli kogoś realnie nie stać na wszczęcie i popieranie swoich żądań przed sądem, można również próbować wnosić do sądu o zwolnienie od kosztów sądowych
pozdrawiam
9.
13:10 08-02-2010 ~roman
witam mam pytanie do pana tomka czy przez ten rok byla to jedna sprawa w sadzie czy kilka i jakie sa koszty takiej sprawy bo slyszalem ze trzeba miec zasobny portfel a nie wszyscy go maja pozdrawiam i powodzenia
10.
11:06 03-02-2010 ~Tomek
sprawa trwała dokładnie rok, została wygrana jak na razie w I Instancji, czekamy na apelację; sprawa dotyczyła zapłaty wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z nieruchomości przez przedsiębiorstwo energetyczne (na nieruchomości umieszczono w latach 80 - tych słupy wysokiego napięcia); kwota całkiem spora; pozdrawiam