Przejdź do strony:
» Akcyza na węgiel 2012 – zwolnienia
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Podatki
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~budrymw
188.146.*.*

21:52 04-11-2011
w jakiej dziedzinie nie ma zwolnienia zakcyzy weglowej bo chyba wszystko mozna podciagnac pod te zwolnienia
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

16:42 07-11-2011
na pewno nie można podpiąć zwykłych podmiotów gospodarczych, które nie wprowadziły w życie systemów prowadzących do osiągania celów dotyczących ochrony środowiska lub do podwyższenia efektywności energetycznej - przykładowo - zużycie węgla w koksowniku przed sklepem (zuzywa podmiot gospodarczy,a koksownik nie mozna uznać za ww. system ).

Z innej strony - w bloku mieszkalny, zarządzanym przez wspólnotę mieszkaniową, wynajmowane są pomieszczenia dla jakiegoś podmiotu gospodarczego - węgiel zużyty na ogrzanie pomieszczeń zajmowanych przez ten podmiot nie może korzystać ze zwolnienia (przy czym wyliczenie tego to koszmar.....).

I jeszcze można znaleźć wiele, wiele różnych przypadkwo - i celnicy i prawnicy bedą mieli roboty.......
Doradca Wieszjak.pl
odpowiedz

linki
reklamowe

~algiment
83.19.*.*

12:18 12-01-2012
wspólnota mieszkaniowa- od 2004 roku mamy kotłownię olejową, olej zakupujemy na cele grzewcze.Tak bardzo podwyższono cenę oleju ,że nie stać już nas na takie ogrzewanie. Nie ma zwrotu na akcyzę na olej opałowy.Jesteśmy w sytuacji bez wyjścia.Rząd nie myśli o ludziach.My siedzimy w zimnych mieszkaniach.Na węgiel nie mamy możliwości przejścia. Sytuacja bez wyjścia.
odpowiedz
~gośc
195.114.*.*

16:52 12-01-2012
witam a ja mam pytanie dostaję talony na węgiel w kopalni której pracuję czy też będe musiał zapłacić akcyzę jak będę chciał sprzedać te talony
odpowiedz

19:23 12-01-2012
czy płacisz za same talony, czy też płacisz za węgiel otrzymany na ich podstawie, czy też na podstawie talonów odbierasz wegiel bezpłatnie (deputat) ?

1. jak płacisz za wegiel a talony dostajesz jako potwierdzenie na podstawie którego ich okaziciel może odebrać węgiel, to proble, bo nie ma możliwości stwierdzenia przy ich zakupie, czy ostateczny nabywca będzie zuzywał do celów zwolnionych, a więc w cenie węgla (talonów) musi być akcyza.

2. jak talony są bezpłatne a przy odbiorze wegla płacisz za węgiel, to jak spełnisz warunki do zwolnienia z akcyzy, to będzie bez akcyzy, jak natomiast nie będzie spełniał warunków, to płacisz akcyzę

3. jak to jest deputat, to identycznie jak w przypadku 2.

Jak te talony "działają" jeszcze w inny sposów, to musisz go szczegóółowo opisać.
Doradca Wieszjak.pl
odpowiedz
~gość
89.74.*.*

19:48 13-01-2012
Jesli talony wykorzystasz na własne potrzeby nie płacisz nic, jeżeli podarujesz je komuś na zasadzie umowy darowizny to wtedy płacisz akcyzję. natomiast jeżeli sprzedasz węgiel do gospodarstwa domowego tylko i wyłącznie na podstawie umowy kupna i sprzedaży musisz odprowadzić podatek 2% od sumy. To jest chyba najlepsze wyjście
odpowiedz

09:43 14-01-2012
~gość napisal(a): Jesli talony wykorzystasz na własne potrzeby nie płacisz nic, jeżeli podarujesz je komuś na zasadzie umowy darowizny to wtedy płacisz akcyzję. natomiast jeżeli sprzedasz węgiel do gospodarstwa domowego tylko i wyłącznie na podstawie umowy kupna i sprzedaży musisz odprowadzić podatek 2% od sumy. To jest chyba najlepsze wyjście

niestety, ale nie zgadzam się w kwestii "tylko 2%".

Pewnei chodzi Ci o podatek od czynności cywilno-prawnych - ale on jest niezalezny od akcyzy.

Jeżeli węgiel, który dostałeś do domu na talon odsprzedasz (lub oddasz) komuś innemu, nawet uprawnonemu do zwolenia z akcyzy, a ty nie będziesz miał statusu "posredniczącego podmiotu węglowego" jak też nie dochowasz warunku sporządzenia dokumentu dostawy, to Ty jako sprzedający będziesz musial zapłacić z tego tytułu akcyzę, bo zużyłeś (przeznaczyłeś) węgiel na inny cel, niż zadeklarowałeś przy jego nabyciu (tj. zużycie na własny uzytek grzewczy).

---
Ostatnio edytowany: 09:45 14-01-2012
Doradca Wieszjak.pl
odpowiedz

linki
reklamowe

~GOŚĆ
83.23.*.*

14:47 17-01-2012
Czy w rubryce przeznaczenie wyrobu weglowego mam wpisywac powyzsze artykuly i ustawy?
odpowiedz

18:39 17-01-2012
niestety, jak na razie, to w kolumnie 5 tabeli na drugiej stronie dokumentu dostawy trzeba wpisać zarówno krótki opis, jak i podstawę prawną zwolnienia, czyli np.: "gospodarstwo domowe, art. 31a ust. 2 pkt 3 ustawy o podatku akcyzowym"......
Doradca Wieszjak.pl
odpowiedz
~Alicja.m
46.151.*.*

20:48 21-01-2012
Witam!
Może ktoś z Was odpowie mi na to pytanie. Jak ma dokładnie wyglądać ta ewidencja w formie pisemnej, którą prowadzą pośrednicy. Nie chodzi mi o to jakie informacje mam tam umieszczać, ale w jaki sposób mam ją przygotować, w rozporządzeniu jest napisane, że należy zszyć karty, niestety nigdzie nie zostałam poinformowana jakie karty, czy ja sama mam je przygotować. Jestem pośrednikiem, ale niestety mam problemy z tymi nowymi przepisami. Pomóżcie
odpowiedz
Przejdź do strony:

Niezbędnik »

KalkulatoryWskaźniki
PismaBazy adresowe

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985nika weronika
Dołącz do naszego grona