21 marca 2010
Benedykta, Lubomira
Znajdujesz się: Wieszjak.pl » Biznes » Forum
|   Strona główna  |   Regulamin forum  |   FAQ  |   Logowanie  |   Rejestracja  | Forum wieszjak.pl  |

Komentarze do artykułu:

Umowa licencyjna.

Umowy licencyjne są to umowy uprawniające do korzystania z utworu. Twórca może udzielić licencję wyłączną lub licencję niewyłączną.

Czytaj cały artykuł »

» Umowa licencyjna
up72156
15:50 06-02-2010  

Chcę przenieść prawa majątkowe z utworu literackiego na córkę, a utwór przekazać droga licencji wydawcy. W aktach prawnych nie znajduję wyraźnych ustaleń, jak to zrobić.Nie dysponuję dużą znajomością prawa. Proszę kogoś o informację na adres email lub w inny sposób. Myślę,że należy spisać osobna umowę z córką, a osobną umowę licencyjną z wydawcą. Czy mam racje ? up72156

Michał Waś
23:12 07-02-2010  

Zależy jaki skutek chce Pan osiągnąć.
Może Pan najpierw udzielić licencji wydawnictwu a potem przenieść na córkę prawa majątkowe do utworu "definitywnie", z zastrzeżeniem, że prawa obciążone są licencją.
Może Pan też przenieść najpierw prawa na córkę a potem córka jako dysponent praw majątkowych zawrze z wydawnictwem umowę licencyjną. W tedy to na rzecz córki zostanie wypłacone wynagrodzenie.
Co do zasad redakcyjnych umów dotyczących praw autorskich, nie sposób tu szerzej pisać.
Doradca Wieszjak.pl
ziuta1980
12:40 02-03-2010  

Witam
Mam dwa pytania dotyczace umów o przekazanie majątkowych praw autorskich
1. Czy jako dysponentka majątkowych praw autorskich do ilustracji (na podstawie odpowiedniej umowy przekazania tychże przez autora) mogę odstapic je kolejnemu podmiotowi tylko w formie ustnej? Bardzo proszę o konkretne przepisy które takie sprawy regulują.
2. Czy jeśli dojdzie już do podpisania umowy o przeniesienie majątkowych praw autorskich między autorem i nabywcą-zleceniodawcą i zapisy tej umowy będa niejasne (co pozwala na ich interpretacje na niekorzysc jednej ze stron) lub krzywdzące wprost autora, to czy istnieje jakies prawo które nakazuje w takiej sytuacji by tego rodzaju zapisy rozstrzygac na korzysc autora? Także proszę o podanie odpowiednich przepisów (jeśli są) regulujących te sprawy.

Dziekuje i pozdrawiam

jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Niezbędnik

WIG 41,611.67 -0,31%
WIG20 2,441.39 -0,16%
mWIG40 2,439.35 -0,81%
sWIG80 12,310.39 +0,27%
więcej na: notowania wieszjak.pl

1 USD 2.8673 1.37%
1 EUR 3.8909 0.48%
1 CHF 2.7140 1.45%
1 GBP 4.3437 0.34%