1
Przejdź do strony:
» Cechy idealnego handlowca w procesie rekrutacji
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Zarządzanie
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Hydrozagadka
77.253.*.*

11:00 06-12-2011
Trafne spostrzeżenia. Praca handlowca różni się w zależności od tego,dla jakiej firmy i co się sprzedaje (np. oferty banku, kredyty a umowy na komórki czy tv), ale fakt... pewne cechy idealny handlowiec powinien posiadać. Nie zdawałem sobie sprawy, że cechy te można już sprawdzić przez testy. Moje doświdczenia z handlowcami są przeróżne i dużej części z nich poradziłbym przejście własnie takich testów, żeby sprawdzić się, czy nadają się do tego rodzaju pracy.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~Piotr
62.21.*.*

18:53 06-12-2011
Przypadkiem natknąłem się na ten artykuł i muszę przyznać, że mnie przeraził. Sam chcę być pracodawcą dla przedstawiciela handlowego mojej firmy dlatego poszukuję rad i porad. Po tym co przeczytałem, boję się, że nie uda mi się rozpoznać idealnego kandydata (oczywiście jeżeli taki się trafi). Ciekawy jestem Twojej opinii na temat serwisów wspomagających testowanie kandydatów. Piszesz o TestCv czy SHL ale czy one się sprawdzają?
odpowiedz

linki
reklamowe

12:53 07-12-2011
Drogi Piotrze, dziękuję za cierpliwość podczas lektury mojego artykułu i za pytania. Cieszę się, że skłoniłam Cię do refleksji. Przede wszystkim powinieneś skupić się na tym, czego oczekujesz od swojego PH. Jeśli będziesz miał szczegółowo sprecyzowane zadania dla takiego pracownika, jeśli jesteś świadomy swojego produktu (jego wad i zalet), oraz jeśli posiadasz wizję tego, w jaki sposób powinien reprezentować Cię zatrudniony PH - jesteś na dobrej drodze...
Nie każdy jest psychologiem z wykształcenia, nie każdy też dysponuje umiejętnościami, jakie powinny cechować wytrawnego rekrutera - tak samo jak nie każdy musi być dobrym programistą czy mechanikiem samochodowym :)

Ważna jest umiejętność docierania do osób lub firm czy portali, które udzielą nam wsparcia w procesach rekrutacyjnych.

SHL - to bardzo znana zagraniczna firma zrzeszająca setki psychologów, oferowane przez nią testy i case study są b. wartościowe, minusem jest cena: niestety rozwiązania oferowane przez SHL są bardzo drogie jak na nasze krajowe realia.

Alternatywą krajową i na miarę naszych rodzimych przedsiębiorców jest TestCV.com - które powstało z myślą o małych i średnich przedsiębiorcach właśnie. Platforma jest niezwykle prosta w użyciu - nie wymaga instalacji żadnego dodatkowego oprogramowania, wystarczy dostęp do Internetu.

A w zamian dostajesz pełen wachlarz testów:
- językowe (jeśli Twój PH miałby kontaktować się z zagranicznymi klientami),
- psychologiczne badające predyspozycje osobowościowe - polecam test: http://testcv.com/pl/umiejetnosci_sprzedazowe , który pomógł już wielu pracodawcom;
- kompetencyjne numeryczne - jeśli Twój PH miałby dokonywać analiz, kalkulacji etc.; polecam: http://testcv.com/pl/analiza_sprzedazowa,
- a jeśli wciąż miałbyś wątpliwości, czy Twój kandydat na PH będzie w stanie porozumieć się i zrozumieć werbalizowane przez klienta potrzeby, warto poddać go testowi rozumowania informacji słownych i wyciągania wniosków: http://testcv.com/pl/test_rozumienia_informacji_slownych.

Zapraszam serdecznie do śledzenia mojego profilu eksperta na tym portalu - w przyszłości pojawi się więcej artykułów i poradników.

---
Ostatnio edytowany: 12:58 07-12-2011
odpowiedz

11:05 31-01-2012
Akurat ja jestem handlowcem i przechodziłem testy na osobowość. Zanim jedndnak mi je kazali wypełnić, ja sam wykonałem we własnym zakresie tego typu test w firmie która sie tym zajmuje. Wyszły mi super wyniki i nabrałem większej wiary w to ze sie sprawdze na takim stanowisku. Z tymże oni mają testy znormalizowane,czyli bardzo trafne i rzetelne. Firma nazywa się z tego co pamiętam corson.pl polecam i pozdrawiam
odpowiedz

linki
reklamowe

1
Przejdź do strony:

Niezbędnik »

KalkulatoryWskaźniki
PismaBazy adresowe

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985nika weronika