Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

~gość 82.160.*.* |
czy moge sie rozliczyc z zona jak mam dzialalnosc gos na ryczalcie ale tez objoe pracujemy panstwowo | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 79.186.*.* |
A JAK DOJDĄ JESZCZE TALONY DO ROZLICZENIA PIT 8C TO GDZIE MAM JE WPISAC | ||
linki reklamowe | |
~ja 62.87.*.* |
czy jest ważne kogo umieszcze jako podatnika a kogo jako małżonka? | ||
Witam, 1. mozna sie wspolnie rozliczyc. 2. w pozostale 3. nie ma znaczenia Pozdrawiam | ||
~Aga 89.74.*.* |
Do którego dnia trzeba się rozliczyć. Ja nie wiem? Napiszcie Mi | ||
~nnnn 80.48.*.* |
jeżeli rozliczam śię wspólnie z mężem i ja widnieje w urzędzie skarbowym o ostrolęce a mój mąż w łomzy to czy żęby rozliczy się wspólnie w US w ostrołece mój mąż musi złoży jakiś dodatkowy dokument? | ||
@nnnn Nie ma przeszkód aby małżonkowie mający różne miejsca zamieszkania złożyli wspólne zeznanie podatkowe.Zeznanie takie składa się tylko w jednym urzędzie. Podatnicy powinni jednak spełnić pozostałe warunki dla wspólnego rozliczenia, tj. pozostawać w związku małżeńskim przez cały rok podatkowy, nie osiągać dochodów opodatkowanych ryczałem ewidencjonowanym lub kartą podatkową albo podatkiem liniowym.Ponadto między małżonkami musi istnieć wspólność majątkowa.Wspólne zeznanie składa się do urzędu skarbowego właściwego według miejsca zamieszkania małżonków w ostatnim dniu roku podatkowego.Gdyby jednak małżonkowie mieli różne miejsca zamieszkania wspólny PIT powinien trafić do urzędu skarbowego ustalonego według miejsca zamieszkania jednego z małżonków.Małżonkowie korzystający z ulg składają tylko jeden załącznik dla danej ulgi.Wobec powyższego wspólny PIT,w waszym przypadku należy złożyć w US w Ostrołęce. | ||
![]() | zgłoś naruszenie regulaminu![]() | ||
linki reklamowe | |
~nnnn 80.48.*.* |
dziekuje za szybką odpowiedz | ||
Witam, Nie jesteśmy w formalnym związku, ale mamy dziecko:) Czy ja mogę skorzystać z odliczenia na dziecko? Czy też musi to zrobić narzeczona ? ;) | |||
@Feniks Zgodnie z przepisami ustawy o PIT ulga przysługuje rodzicom (biologicznym lub adopcyjnym),a nie małżonkom.Ważne jest ponadto faktyczne wspólne zamieszkiwanie z dziećmi,bez czego raczej trudno mówić o wychowywaniu. Nie jest istotny meldunek. Ulga dotyczy łącznie obojga rodziców.Tak więc np.w przypadku jednego dziecka,kwota 92,67 zł miesięcznie może być odliczona od podatku jednego albo drugiego z rodziców,albo od podatku obojga – w dowolnej, ustalonej przez rodziców proporcji.Nie wolno natomiast odliczyć całej tej kwoty podwójnie – tj.zarówno od podatku jednego,jak i drugiego rodzica. | ||
![]() | zgłoś naruszenie regulaminu![]() | ||
| Kalkulatory | Wskaźniki |
| Pisma | Bazy adresowe |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |