1
Przejdź do strony:
» Limity zwrotu VAT za materiały budowlane - IV kwartał 2011 r.
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Podatki
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
~Organ
46.20.*.*

11:51 30-12-2011
w tabelce jest 12,195% z kwoty stanowiącej iloczyn 30 m2, a nie powinno być czasem 12,295% ??! tak jest na fomularzu, a i kwota inna wtedy wyjdzie ?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz
~hp
193.238.*.*

21:52 03-02-2012
Witam, o co chodzi z tymi metrami 30m2 i 70m2. Kazdy ztych 2 metraży daje inną kwotę vatu do zwrotu. Wg którego mam to liczyć? Wszystkie produkty będą kupione z vatem 23%. Proszę o informację na tls5@interia.pl Dziękuję.hp
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
79.184.*.*

15:29 06-02-2012
mam pytanie jak to w końcu jest jeśli cena za m2 spadnie, to limit zwrotu zmniejszy się czy rzeczywiście zostanie bez zmian czyli bierzemy pod uwagę limit, który podatnik nabył z dniem złożenia pierwszego wniosku?? Biorąc pod uwagę limit obowiązujący przez 5 lat.
odpowiedz
~gość
83.31.*.*

20:10 06-02-2012
`hp: 30 m2 to dla remontu (nie wymaga pozwolenia na budowę), a 70 m2 to dla budowy (wymaga pozwolenia)

`gość: "... limit zwrotu niekoniecznie musi wzrosnąć - cena m2 może równie dobrze spaść - tym samym nowy limit będzie niższy. Wtedy jeżeli wykorzystaliśmy limit zwrotu przy pierwszym wniosku może się okazać niemożliwe złożenie kolejnych wniosków, jeżeli przez 5 lat od złożenia pierwszego wniosku cena 1 m2 nie wzrośnie ponad kwotę użytą do wyliczenia limitu przy pierwszym wniosku." http://podatki.wieszjak.pl/vat/98082,3,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane-poradnik.html
odpowiedz
~gość
83.31.*.*

20:12 06-02-2012
i w ogóle liczcie wg limitów obowiązującch w I kwartale 2012, bo przecież teraz będziecie składać wnioski http://podatki.wieszjak.pl/vat/298060,Limity-zwrotu-VAT-za-materialy-budowlane-2012--I-kwartal.html
odpowiedz
~gość
79.186.*.*

09:18 07-02-2012
dziękuję Ci za odpowiedź
też czytałam ten artykuł który podesłałeś ale trafiłam też na coś zupełnie innego
http://gmina.wieszjak.pl/nieruchomosci/291105,4,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane-2012.html />
tutaj wychodzi na to, że limit jak się zmniejszy to nie przejmujemy się i bierzemy do wyliczenia ten większy z pierwszego wniosku:P
dlatego się zakręciłam
i w sumie nadal nie wiem kto ma rację;)
odpowiedz
~gość
192.168.*.*

09:39 08-02-2012
moim zdaniem przy składaniu każdego kolejnego wniosku wylicza się limit wg obowiązującej w kwartale składania wniosku ceny m2 i tyle; jeżeli limit spadł i okazuje się, że już przy wcześniejszym wniosku wykorzystaliśmy limit, to następnego wniosku nie można składać - nigdzie nie ma napisane, że limit
odpowiedz

linki
reklamowe

~gość
83.20.*.*

10:52 08-02-2012
okey zgadzam się, też mi się tak wydaje jak limit spadł a my wykorzystaliśmy cały poprzednio to czekamy aż cena pójdzie w góre i będzie wyższy limit. Tylko ja mówię o sytuacji kiedy składamy pierwszy wniosek, limitu nie wykorzystujemy w całości, składamy kolejny wniosek i okazuje się, że cena m2 spada i limit się zmniejszył. W tej sytuacji patrzymy na ten nowy limit czy nie obchodzi nas on i my mamy limit ten obowiązujący w poprzednim wniosku. Na tej stronce co podałam wcześniej wychodzi na to,że limit mamy ten poprzedni wyższy.
odpowiedz
1
Przejdź do strony:

Niezbędnik »

KalkulatoryWskaźniki
PismaBazy adresowe

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985nika weronika
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985nika weronika
Dołącz do naszego grona