Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | zaneta1985 | nika weronika |

~Organ 46.20.*.* |
w tabelce jest 12,195% z kwoty stanowiącej iloczyn 30 m2, a nie powinno być czasem 12,295% ??! tak jest na fomularzu, a i kwota inna wtedy wyjdzie ? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~hp 193.238.*.* |
Witam, o co chodzi z tymi metrami 30m2 i 70m2. Kazdy ztych 2 metraży daje inną kwotę vatu do zwrotu. Wg którego mam to liczyć? Wszystkie produkty będą kupione z vatem 23%. Proszę o informację na tls5@interia.pl Dziękuję.hp | ||
linki reklamowe | |
~gość 79.184.*.* |
mam pytanie jak to w końcu jest jeśli cena za m2 spadnie, to limit zwrotu zmniejszy się czy rzeczywiście zostanie bez zmian czyli bierzemy pod uwagę limit, który podatnik nabył z dniem złożenia pierwszego wniosku?? Biorąc pod uwagę limit obowiązujący przez 5 lat. | ||
~gość 83.31.*.* |
`hp: 30 m2 to dla remontu (nie wymaga pozwolenia na budowę), a 70 m2 to dla budowy (wymaga pozwolenia) `gość: "... limit zwrotu niekoniecznie musi wzrosnąć - cena m2 może równie dobrze spaść - tym samym nowy limit będzie niższy. Wtedy jeżeli wykorzystaliśmy limit zwrotu przy pierwszym wniosku może się okazać niemożliwe złożenie kolejnych wniosków, jeżeli przez 5 lat od złożenia pierwszego wniosku cena 1 m2 nie wzrośnie ponad kwotę użytą do wyliczenia limitu przy pierwszym wniosku." http://podatki.wieszjak.pl/vat/98082,3,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane-poradnik.html | ||
~gość 83.31.*.* |
i w ogóle liczcie wg limitów obowiązującch w I kwartale 2012, bo przecież teraz będziecie składać wnioski http://podatki.wieszjak.pl/vat/298060,Limity-zwrotu-VAT-za-materialy-budowlane-2012--I-kwartal.html | ||
~gość 79.186.*.* |
dziękuję Ci za odpowiedź też czytałam ten artykuł który podesłałeś ale trafiłam też na coś zupełnie innego http://gmina.wieszjak.pl/nieruchomosci/291105,4,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane-2012.html /> tutaj wychodzi na to, że limit jak się zmniejszy to nie przejmujemy się i bierzemy do wyliczenia ten większy z pierwszego wniosku:P dlatego się zakręciłam i w sumie nadal nie wiem kto ma rację;) | ||
~gość 192.168.*.* |
moim zdaniem przy składaniu każdego kolejnego wniosku wylicza się limit wg obowiązującej w kwartale składania wniosku ceny m2 i tyle; jeżeli limit spadł i okazuje się, że już przy wcześniejszym wniosku wykorzystaliśmy limit, to następnego wniosku nie można składać - nigdzie nie ma napisane, że limit | ||
linki reklamowe | |
~gość 83.20.*.* |
okey zgadzam się, też mi się tak wydaje jak limit spadł a my wykorzystaliśmy cały poprzednio to czekamy aż cena pójdzie w góre i będzie wyższy limit. Tylko ja mówię o sytuacji kiedy składamy pierwszy wniosek, limitu nie wykorzystujemy w całości, składamy kolejny wniosek i okazuje się, że cena m2 spada i limit się zmniejszył. W tej sytuacji patrzymy na ten nowy limit czy nie obchodzi nas on i my mamy limit ten obowiązujący w poprzednim wniosku. Na tej stronce co podałam wcześniej wychodzi na to,że limit mamy ten poprzedni wyższy. | ||

| Kalkulatory | Wskaźniki |
| Pisma | Bazy adresowe |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |