Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | nieruchomosci_waw | zaneta1985 | nika weronika |

~Beti 79.163.*.* |
Proszę też coś napisać o przedawnieniu długu. jak to wygląda od strony prawnej , mam ogromny dług, którego nie spłacę nawet przez 10 lat, komornik zajmuje mi część wynagrodzenia.kiedy mogę liczyć na przedawnienie ? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~pati 80.54.*.* |
NIGDY | ||
linki reklamowe | |
~Małgorzata Dudek 109.243.*.* |
Komornicy na dywaniku u Rzecznika Praw Obywatelskich Przypadki zabierania całego dochodu, odbierania zabawek dzieciom, straszenia rodzin – to dla komorników chleb powszedni. Jakże kłóci się to z cywilizowaną formą egzekucji. Szczególnie, że większość dłużników nie planowała znaleźć się w tej wyjątkowo trudnej życiowej sytuacji. I jak najszybciej chciałaby wywiązać ze zobowiązań. Chciałaby - krótko mówiąc - osiągnąć to, co komornicy poprzez starannie przygotowane akcje egzekucyjne skutecznie im uniemożliwiają. To jest sprzeczne nie tylko z polskim, ale również europejskim prawem. To początek naszych działań w sprawie ucywilizowania tej najbardziej fundamentalnej części polskiej gospodarki, czyli życia zwykłych obywateli. Skarga na Krajową Radę Komorniczą i komorników sądowych przekazana została do Rzecznika Praw Obywatelskich prof. Ireny Lipowicz w październiku 2011 roku. Na podstawie Art. 80 Konstytucji RP zwracam się do Rzecznika Praw Obywatelskich ze skargą na działanie organu Krajowej Rady Komorniczej z siedzibą w Warszawie, będącej ustawowym samorządem komorniczym oraz ze skargą na komorników sądowych: Marka Bidzińskiego (apelacja warszawska), Roberta Kapicę (apelacja wrocławska), Łukasza Dykiela (apelacja poznańska), Jerzego Zająca (apelacja katowicka), Krzysztofa Dolnego, rzecznika prasowego i wiceprezesa Krajowej Rady Komorniczej oraz Rafała Fronczka, prezesa Krajowej Rady Komorniczej. UZASADNIENIE Komornicy sądowi działając na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej i w imieniu Rzeczpospolitej Polskiej działają de facto i de iure wbrew interesom obywateli RP przy zgodzie i współpracy Krajowej Rady Komorniczej, która stara się ukrywać wszystkie informacje dotyczące faktycznej służby komorniczej. Prowadzi do do sytuacji, w który przepis gwarantujący ochronę dłużnika pozostaje martwy, zaś dłużnicy – często rzekomi – celowo pozbawiani są możliwości interwencji prawnej, poprzez złożenie skargi na czynności komornika bądź złożenia pozwu przeciwegzekucyjnego I tak: Marek Bidziński, komornik Komornik Sądowy dla Warszawy Pragi-Północ pozbawiwszy majątku dłużnika, w 2011 roku podstępnie nachodził jego najbliższą rodzinę, w tym dzieci próbując odebrać im ich prywatną własność, mówiąc, że musi zabrać zabawki „za długi tatusia”. Nachodził również przyjaciół rzekomego dłużnika rozpowszechniając pogłoski, jakoby dłużnik, znany w lokalnym środowisku polonijny działacz społeczny i biznesmen był człowiekiem pozbawionym czynności honorowych oraz zupełnym bankrutem. DOWÓD: dokumenty kancelarii komorniczej Komornika Marka Bidzińskiego, zeznania poszkodowanych W 2007 roku Robert Kapica, Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym dla Wrocławia Śródmieście mimo zakazu sądowego windykował... czytaj więcej http://pietkun.nowyekran.pl/post/30591,skarga-na-komornikow-jest-w-biurze-rpo Po skardze na komorników działających w Polsce, która 19 października trafiła do Rzecznika Praw Obywatelskich, biuro rzecznika pyta samorząd komorniczy: czy wiecie o tym co się u was dzieje? I co zrobiliście w tej sprawie? Czy wezwanie RPO, które trafiło do samorządu komorniczego ukróci bezkarność tej korporacji? Z pewnością zmusi komorników do tego, żeby to właśnie oni pokazali gdzie i jak często łamią prawo. Odpowiedź Rzecznika Praw Obywatelskich z 9 stycznia 2012 roku: Rzecznik Praw Obywatelskich otrzymał skargę na działania Krajowej Rady Komorniczej z siedzibą w Warszawie oraz na wskazanych komorników sądowych. Kopię skargi uprzejmie przesyłam w załączeniu. Skarżący wskazał na nieprawidłowości, jakich mieli dopuścić się komornicy: Marek Bidziński z apelacji warszawskiej, Robert Kapica z apelacji wrocławskiej, Łukasz Dykiel z apelacji poznańskiej, Jerzy Zając z apelacji katowickiej, oraz Krzysztof Dolny, rzecznik prasowy i Wiceprezes Krajowej Rady Komorniczej oraz Prezesa Krajowej Rady Komorniczej. W ocenie Skarżącego komornicy sądowi działają wbrew interesom obywateli RP przy zgodzie i współpracy Krajowej Rady Komorniczej, która stara się ukrywać informacje dotyczące faktycznej służby komorniczej. Prowadzi to do sytuacji, w której przepis gwarantujący ochronę dłużnika pozostaje martwy, zaś dłużnicy – często rzekomi – celowo pozbawiani są możliwości interwencji prawnej, poprzez złożenie skargi na czynności komornika bądź złożenia pozwu przeciwegzekucyjnego. Skarżący zarzucił także, że Krajowa Rada Komornicza... czytaj więcej: http://pietkun.nowyekran.pl/post/47405,komornicy-wezwani-do-rpo Komornicy występują w imieniu Rzeczpospolitej. W imieniu Mojej i Waszej Ojczyzny stwarzając niebezpieczny dla całego narodu precedens, kiedy obywatele muszą bronić się przed własnym państwem. Dlatego należy uczynić wszystko by bezkarność bezwzględnych i nie kontrolowanych przez nikogo komorników, często działających z zamiarem doprowadzenia do upadku całych rodzin i prawidłowo funkcjonujących firm została ostatecznie ucięta. Małgorzata Dudek, koordynator Akcji Windykacja (malgorzata.dudek@nowyekran.pl) Na podstawie artykułów Pawła Pietkuna „Skarga na komorników jest w biurze RPO” oraz „Komornicy wezwani do RPO” http://pietkun.nowyekran.pl/ | ||
~edycze 85.89.*.* |
Co mam zrobić w sytuacji, kiedy komornik nie chce wydać mi pisma do banku, stwierdzającego umorzenie postępowania. Zawarłam ugodę z wierzycielem i spłaciłam całe zadłużenie z popminięciem komornika. W międzyczasie komornik zablokował mi konto. Po zawarciu ugody wierzyciel zwrócił się do komornika o odblokowanie konta. Ten w czerwcu 2010 napisał pismo bo banku, w treści którego wniósł o niedokonywanie przez bank egzekucji w związku z ZAWIESZENIEM postępowania na wniosek wierzyciela. Ale dla banku nie jest to jednoznaczne z odblokowaniem konta. W tej chwili postępowanie jest już umorzone ( a dotyczy to 2008 roku) a komornik powołując się na pismo z czerwca 2010 roku, o którym wcześniej pisałam nie chce wydać pisma dotyczącego umorzenia i odblokowania konta bo stwierdził, że akta ma już w archiwum, a w ogóle to on nie jest od wystawiania bez przerwy pism do banku. Na dzień dzisiejszy sytuacja jest taka, że nie mam żadnych długów i nie mam dostępu do środków na koncie, które nadal jest zablokowane. Co dalej? | ||
~123 95.50.*.* |
Chory Nasz kraj mający takie sądy i takich komorników...Mafia można krótko powiedzieć nic dodać nic ująć... | ||
~kiler 109.95.*.* |
Komornicy to typowi przestępcy żerują na niewinnych ludziach gonią niewinnych albo biednych a tych ustawionych się boją niech tam chojrakują tacy wielcy są jak mają policje za sobą są typowymi oszustami to ich powinno się ścigać. | ||
~wierzyciel 193.164.*.* |
A dluznik to taki biedny pokrzywdzony czlowieczek ,,,jak sie zalega z oplatami albo ze splata pozyczki ,to takim dłużnikom od razu powinno sie zabierac caly majatek a nie cackac .....dluznicy to zwykli zlodzieje tylko ,ze tacy kradna w tzw. bialych rekawiczkach... | ||
linki reklamowe | |

| Kalkulatory | Wskaźniki |
| Pisma | Bazy adresowe |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |