Przejdź do strony:
» Kuchenne oszczędności
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Finanse
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:
konto usunięte

17:47 26-02-2009
ja sama piekę chleb:) dzieki temu wydaję na tydzień ok 3 zł
  zgłoś naruszenie regulaminu

07:29 27-02-2009
Witaj Celyna.To bardzo ciekawe co napisałas, moze daj nam tu przepis na ten chlebek za 3zł na tydzień! Chętnie go upiekę!

linki
reklamowe

konto usunięte

11:35 27-02-2009
2 kg maki , 6 szklanek wody, szczypta drożdży, zakwas, pięć łyżeczek soli, kminek, siemię lniane, miód 1 łyżka. Chleb najlepiej zacząć przygotowywać rano.
Na początku robimy zaczyn: 150 g mąki żytniej, 150 pszennej + zakwas ok. sześć łyżek plus szczypta drożdży, niecałe półtorej szklanki ciepłej wody.
Zakwas to jest kawałek ciasta, który odkładam z wyrobionego i wyrośniętego już ciasta chlebowego. Nie wiem dokładnie jak się go robi pierwszy raz, dostałam go, wiem, że pierwsze raz można dodać barszcz biały. W Internecie jest pełno przepisów.
Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 4-godziny następnie dodajemy pozostałe składniki: czyli 4,5 szklanki ciepłej wody, resztę mąki 1 kg 700g, sól, miód, siemię, kminek, jak ktoś lubi to czarnuszkę. Wyrabiamy ok. 20 min. Zostawiamy na ok. 5 godzin. Po wyrośnięciu przekładamy do trzech podłużnych blaszek, posmarowanych olejem i obsypanych mąką , odkładamy ok. 6 łyżek na zakwas (na chleb, który będziemy piec za tydzień, trzymamy go w lodówce, musi być posypany mąką), zostawiamy na ok 5-6 godzin . Pieczemy 1 h. Pierwsze 10 min 225 stopni, potem w 200, im więcej jest mąki żytniej tym trzeba dłużej piec. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min w zamkniętym piekarniku. Jeśli chodzi mąkę: w tym 1 kg 700g, jest ok. 1 kg mąki pszennej, 700 g mąki razowej, proporcje te można zmieniać.Za mąkę z młyna płacę ok. 1 zł za kilogram, mąka jest bez żadnej chemii:) Czyli koszt maki to ok. 2 zł z pozostałymi dodatkami nawet nie przekroczy 3 zł. Z tych składników otrzymujemy 3 bochenki chleba, wystarczają na cały tydzień dla 3 osobowej rodziny. Chleb długo jest świeży i smaczny. Można tez dodać mąkę orkiszową ok. 400-300 g ale ta jest droga, ceny za kilogram 6 do 14 zł, cena chleba wówczas wzrasta.
konto usunięte

23:38 03-03-2009
Wiola?? co z tym chlebem?? ja sie "napisałam", mam nadzieję, ze nie na darmo :P

12:22 15-03-2009
Myślę, że znacznie więcej można oszczędzić podczas produkcji domowego wina. Ja na przykład robię pyszny wermut z ryżu.
~Joanna
195.136.*.*

12:43 19-03-2009
Nie kalkulujesz tego dobrze , droga Celyno. 3 zł to jedynie wydatek na artykuły do wypieku a w rzeczywiści chleb kosztuje Cię dużo więcej , bo nie dodałaś do kalkulacji Twojej robocizny (wcale nie trwa to 5 minut) oraz prądu (który de facto jest najdrozszy) lub gazu w zalezności , jaki masz piekarnik. Nie doliczyłaś wody , którą trzeba zużyć do mycia i detergentów. Tak wiec Twój chleb wcale nie kosztuje 3 zł na tydzien.
~celynka
89.78.*.*

21:22 25-03-2009
Masz racje, nie dodałam, wszystkiego
Wydatek na mąkę to koszt ok. 1, 50..zaokrągliłam sumę wydatków na cały chleb do ok.3 zł (przyprawy, woda, miód). Dzięki temu, że piekę sama chleb nie muszę codziennie chodzić po pieczywo i przy okazji nie wydaje na drobiazgi, które nagle okazują się niezbędne.
Wcześniej, kupowałam chleb prawie codziennie, czasami po 2 dniach takich chleb był już spleśniały .

linki
reklamowe

~ss
62.159.*.*

13:25 26-03-2009
Moja 3 osobowa rodzina zjada bochenk chleba codziennie :)
~dora
77.115.*.*

16:41 26-03-2009
myślę ,że dobrym sposobem jest jadłospis na cały tydzień(obiady).
~celynka
89.78.*.*

20:05 26-03-2009
mój bochenek chleba jest taki jak dwa ze sklepu :P
Przejdź do strony:

Niezbędnik »

KalkulatoryWskaźniki
PismaBazy adresowe

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM