Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | mfilipinka | nieruchomosci_waw | zaneta1985 |

~student patryk 85.14.*.* |
jestem studentem mam 20 lat,studiuje zaocznie w niepublicznej szkole,a mój dochód w 2008 roku nie przekroczył kwoty 3088,68.Czy w takim wypadku rodzice mogą odliczyć sobie ulgę od podatku?
Dzwoniłem w tej sprawie do dwóch Urzędów i otrzymałem dwie różne odpowiedzi.W pierwszym Pani powiedziała,że moi rodzice nie mogą sobie odliczyć tej ulgi,gdyż jestem studentem szkoły, której nie ma w przepisach Prawa o Szkolnictwie Wyższym.A jestem studentem Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu odział zamiejscowy Chorzów.Jednak wydaje mi się to niezbyt prawdziwe,tym bardziej,że w drugim Urzędzie Pani,powiedziała,że ulga jak najbardziej się należy.Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~gość 195.82.*.* |
Córka w sierpniu 2008 ukończyła 25 lat ,uczy się ,nie zarabia.Czy mogę skorzystać z ulgi? | ||
linki reklamowe | |
możesz odliczyć ulgę na córkę | ||
![]() | zgłoś naruszenie regulaminu![]() | ||
~Beata 93.179.*.* |
Moja siostra uczyła się styczeń i luty 2008. Później zakończyła edukację. Czy mama może odliczyć na nią ulgę i czy jest to cała kwota 1173,70 zł? | ||
~samotniewychowując.. 89.25.*.* |
Mam pytanie - czy jest jakiś minimalny próg dochodu bym mogła odliczyć ulgę na dziecko. próbowałam się rozliczać w programie pity2008 i tam po wypisaniu wszystkich rubryk ulga na dziecko nie naliczyła mi się. Dodam, że mam bardzo niski przychód (7971,62 w pozycji 36 w PIT11 w poz. 37 mam 691.00 poz 38 7279,74 poz 39 365,00) Czy ma to związek z tym, iż tej ulgi nie mogę odliczyć?? | ||
Witam Beata, pytanie jeszcze czy siostra skonczyla 25 lat? Pozdrawiam | ||
do samotnie wychowującej - ulgę na dziecko odlicza się od podatku, skoro masz małą kwotę podatku lub nawet zerowy /bo rozliczasz się jako samotna/ to nie masz od czego odliczyć ulgi na dziecko do Beaty - jeśli siostra miała mniej niż 25 lat, to mama może odliczyć ulgę na dziecko, o ile nie miała dochodów opodatkowanych ryczałtowo | ||
linki reklamowe | |
~Ewa 79.139.*.* |
czy jeżeli wychowuje samotnie dziecko od kwietnia 2008 to mogę się rozliczyc razem z dzieckiem | ||
Ewa, możesz rozliczyć się jako samotna matka | ||
~gość 77.113.*.* |
Chcemy skorzystać z ulgi Prorodzinnej na dziecko, które uzyskało dochody. Czy kwota 3088,86 stanowi sam dochód, czy też dochód pomniejszony o składki na ubezpieczenia spoleczne?
Dziękujemy za podpowiedź. | ||
| Kalkulatory | Wskaźniki |
| Pisma | Bazy adresowe |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |