musisz zarejestrować działalność gospodarczą ale również uzyskać zezwolenie na prowadzenie schroniska - wydaje je wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce świadczenia usług.
~Ela
- 20:21 14-07-2008
Chcę otworzyC hotel dla domowych zwierząt ale nie mam Srodków finansowych, czy mam szansę otrzymania bezzwrotnej dotacji i gdzie ewentualnie mogę otrzymać informacje na ten temat?
~ela
- 13:12 01-08-2008
co należy zrobić, aby otworzyć punkt ery. Mam kapitał
~Aneta
- 14:27 22-08-2008
Ja też chce założyć schronisko, ale to bardzo droga inwestycja, dostanę jakieś dotacje??
Ale ze schroniskiem muszę jeszcze zaczekać bo mam dopiero11lat
~katarzyna
- 22:34 02-09-2008
właśnie ja też chce sie dowiedziec co trzeba zrobić i jakie warunki spełniać żeby otworzyć schronisko dla zwierząt
~mariola
- 23:31 24-09-2008
mam swoich zwierząt 5 kotów i dwa 2 a wokół biega jeszcze pare psów głodnych bitych bez dachu nad głową gdzie się udać po pomoc dla nich ile moge to dokarmiam ale nie dam rady tak dłużej a one piszczą bo chcą jeść jak im pomóc
~ola
- 17:52 05-10-2008
moje zwierzątko zginęło był to pies jamnik wabił się groszek...
codziennie napotykam mnustwo awierząt głodnych bitych i bez dachu nad głową...
Jak na nie patrze to bardzo mi ich szkoda a więc postanowiłam w przyszłości założyć schronisko dla zwierząt...
~Anii
- 09:40 21-11-2008
JA chciałabym założyć w przyszłości schronisko czy jest ktoś kto powiedział mi jakie będą tego koszty, czy dostanę jakieś dotacje z unii albo z czegoś innego, jakie muszę spełniać warunki, z kąt będę dostawała pieniądze na utrzymanie zwierząt?
mam 12 lat, wiem że to chyba za wcześnie myśleć o takich rzeczach ale wolę już teraz wiedzieć co mnie czeka, do tego czasu pewnie jeszcze dużo się zmieni, ale ja już chcę pomagać niedawno zaadoptowałam jednego pieska ze schroniska i na zimę oddaję stare ubrania do schroniska żeby pieski nie pozamarzały:( w przyszłości też chcę zapobiegać pseudohodowlom i będę o to walczyła nie chcę mieć męża zaadoptuję sobie dziecko i dam mu wszystko czego będzie chciało a przede wszystkim mój dom będzie domem zwierząt
~Ola
- 21:19 01-12-2008
Co musze zrobić i jakie warunki musze spełnić aby otworzyć hotel dla zwierząt?
~PT
- 16:39 19-12-2008
jak widzicie, że są jakieś psy bite to po prostu cos z tym zrobcie, po 1.wezwijcie policje po 2.zawiadomcie schronisko.warunki sa jakie sa, ale przynajmniej nie beda bite i moze dzieki Wam wlasnie przezyja, a jak sa glodne, to starajcie sie uciulac chociaz troche grosze i kupic cos do jedzenia, jak na razie wiecej sie nie zrobi:/
~PT
- 16:40 19-12-2008
jak widzicie, że są jakieś psy bite to po prostu cos z tym zrobcie, po 1.wezwijcie policje po 2.zawiadomcie schronisko.warunki sa jakie sa, ale przynajmniej nie beda bite i moze dzieki Wam wlasnie przezyja, a jak sa glodne, to starajcie sie uciulac chociaz troche grosze i kupic cos do jedzenia, jak na razie wiecej sie nie zrobi:/
~KAMILA
- 22:03 23-12-2008
SUPER LUDZIE SĄ GORSI OD ZWIERZĄT Z RESZTA NIEMA PORÓWNANIA.OGLADAM DOŚĆ GŁOŚNO TELEWIZJĘ ,SŁYSZĘ JAKIEŚ PRZERAZLIWE MIAŁCZENIE.WYCHODZE PRZED MÓJ BLOK I CO WIDZE MAŁEGO KOTKA, NA KTÓREGO NIKT NIE CHCE ZWRÓCIĆ UWAGI(CO JEST BULWERSUJĄCE?)TYLKO DLATEGO ZE ON NIEMA OKA.I TO PRZD CHWILA GO ZOBACZYŁAM,ALE CO JA MOGĘ MAM JUZ KOTY.CHOLERA JAK BY TEGO BYŁO MAŁO JUTRO JEST WIGILIA POWINNIŚ MY BYĆ DLA SIEBIE I MNIEJSZYCH DOBRZY.ALE NIE, WYWALILI GO AKURAT TERAZ.CIEKAWE CO SOBIE MYŚLĄ,JAK W TEN SPOSÓB LUDZIE POSTĘPÓJA TO POCO IM BYŁ TEN KOT-PEWNIE JUTRO WEZME I GO ZŁAPIĘ(JEZELI GO PSY NIE ROZSZARPIĄ-DZISIAJ JEST JUZ ZBYT CIEMNO) I GO UŚPIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BEDZI MIAŁ PREZENT I SPOKÓJ.CI KTÓZY SIĘ DZIWIOM ZE COŚ TAKIEGO MOZNA PISAC -MOGĄ BYC TAKIMI WŁAŚNIE LUDZMI-LUDZMI BEZ SERCA. CIEKAWA JESTEM CZY KTOŚ SŁYSZAŁ JAK KOT ZAŁOŚNIE POTRAFI MIAŁCZEĆ?
~Łucja
- 12:02 06-01-2010
A moge wiedziec w jakiej miejscowości chcesz otworzyć schronisko?odp na meila izabella_89@o2.pl
~gość
- 11:36 12-03-2010
Ja również poważnie myślę o otwarciu schroniska dla zwierząt, ale zupełnie nie wiem jak się za to zabrać, no i gdzie mogę się ewentualnie starać o jakieś dotacje, bo niestety jest to kosztowne przedsięwzięcie. Może ktoś podpowie?
~Moni
- 21:48 19-04-2010
Dalej dokarmiać .....
~gość
- 01:50 21-07-2010
WITAM,
BARDZO PRZEPRASZAM ŻE ZAWRACM GŁOWĘ ALE MAM KILKA PYTAŃ DOTYCZĄCYCH ZAŁOŻENIA SCHRONISKA DLA ZWIERZĄT. NAZYWAM SIĘ ANETA I POCHODZĘ Z SIEDLEC, JEST TO SPORE MIASTO NIESTETY BORYKA SIĘ Z BRAKIEM TAKIEGO OŚROKA. TOWARZYSTWO OCHRONY ZWIERZĄT W KTÓRYM ZACZĘŁAM DZIAŁAĆ CHCE SIĘ POSTARAĆ BY TAKI OBIEKT W NASZYM MIEŚCIE ZAISTNIAŁ. PROBLEM POLEGA NA TYM IZ NIE MAMY BLADEGO POJĘCIA OD CZEGO ZACZĄĆ STARANIA DOTYCZACE ZAŁOŻENIA SCHRONISKA??? GDZIE MAMY IŚĆ I O CO PYTAĆ??? CZYTAŁAM O WYMOGACH PRAWNYCH DOTYCZĄCYC TEGO ZAGADNIENIA, ALE NIE ZNALAZŁAM ŻADNYCH INFORMACJI ŻE TAK POWIEM TECHNICZNYCH. BŁAGAM O JAKIEŚ INSTRUKCJE, JAK DOTĄD CZŁONKOWIE NASZEGO TOWARZYSTWA TRZYMAJĄ "REKWIROWANE" CZY ZNALEZIONE ZWIERZĘTA W SWOICH DOMACH.JEŻELI ZNAJDZIECIE PAŃSTWO ODROBINKĘ CZASU PROSZĘ O ODPOWIEDŹ NA MAIL: aneta.frankowska@onet.eu
dziękuję z góry i serdecznie pozdrawiam
aneta
mich.min
- 08:43 21-07-2010
Przytoczę bezpośrednio regulacje prawne:
§ 1. 1. Schronisko dla zwierząt powinno być zlokalizowane w miejscu oddalonym co najmniej o 150 m od siedzib ludzkich, obiektów użyteczności publicznej, zakładów należących do podmiotów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, zakładów należących do przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie wytwarzania środków żywienia zwierząt, zakładów prowadzących działalność w zakresie zbierania, przechowywania, operowania, przetwarzania, wykorzystywania lub usuwania ubocznych produktów zwierzęcych, rzeźni, targów, spędów, ogrodów zoologicznych oraz innych miejsc gromadzenia zwierząt.
2. Teren, na którym jest zlokalizowane schronisko, powinien być utwardzony i ogrodzony.
§ 2. 1. W schronisku dla zwierząt wyodrębnia się pomieszczenia przeznaczone do:
1) wykonywania zabiegów leczniczych i chirurgicznych;
2) izolowania zwierząt chorych lub podejrzanych o chorobę;
3) utrzymywania zwierząt zdrowych, w tym osobne dla samców, samic, samic z oseskami, młodych oddzielonych od matek;
4) przechowywania produktów leczniczych weterynaryjnych i wyrobów medycznych;
5) przechowywania karmy;
6) przechowywania środków dezynfekcyjnych;
7) prac administracyjno-biurowych i przechowywania dokumentacji;
8) celów socjalnych.
2. W schronisku dla zwierząt powinny znajdować się ponadto:
1) wyodrębnione pomieszczenia lub boksy przeznaczone na kwarantannę;
2) pomieszczenie przeznaczone dla wydawania zwierząt ze schroniska;
3) wyodrębnione pomieszczenia lub boksy zapewniające separację zwierząt agresywnych.
§ 3. Schronisko wyposaża się w piec do spalania zwłok zwierząt lub chłodnię do czasowego przetrzymywania tych zwłok w przypadku przekazywania ich do zakładów prowadzących działalność w zakresie zbierania, przechowywania, operowania, przetwarzania, wykorzystywania lub usuwania ubocznych produktów zwierzęcych.
§ 4. 1. Pomieszczenia lub boksy dla zwierząt oddziela się przegrodami.
2. Ściany, podłogi i drzwi w pomieszczeniach lub boksach wykonuje się:
1) z materiałów:
a) łatwych do mycia i odkażania,
b) niepowodujących urazów lub kontuzji u zwierząt;
2) w sposób uniemożliwiający ucieczkę zwierząt.
3. W pomieszczeniach lub boksach zapewnia się zwierzętom swobodne poruszanie się, legowisko oraz stały dostęp do wody zdatnej do picia.
§ 5. W schronisku zapewnia się wybiegi dla zwierząt pozwalające na realizację zachowań właściwych dla przebywających na nich gatunków zwierząt.
§ 6. 1. Podmiot prowadzący schronisko prowadzi wykaz zwierząt przebywających w schronisku.
2. Wykaz, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1) opis zwierzęcia, w tym jego gatunek, wiek, płeć, maść i oznakowanie;
2) datę przyjęcia do schroniska oraz imię, nazwisko i adres osoby przekazującej zwierzę do schroniska;
3) dane dotyczące kwarantanny;
4) dane dotyczące przeprowadzonych szczepień i zabiegów weterynaryjnych;
5) datę opuszczenia schroniska oraz imię, nazwisko i adres osoby, której przekazano zwierzę;
6) datę śmierci z podaniem przyczyny.
3. Zwierzęta wydaje się ze schroniska wraz z wypisem z wykazu zawierającym informacje, o których mowa w ust. 2 pkt 1, 3 i 4.
§ 7. 1. Podmiot prowadzący schronisko zapewnia zwierzętom przebywającym w schronisku opiekę weterynaryjną, w szczególności w zakresie:
1) kontroli stanu zdrowia;
2) profilaktyki i leczenia;
3) zwalczania pasożytów wewnętrznych i zewnętrznych.
2. Podmiot prowadzący schronisko prowadzi książkę kontroli weterynaryjnej, do której są wpisywane zalecenia urzędowego lekarza weterynarii.
3. Psy i koty przebywające w schronisku powinny być zaszczepione przeciwko wściekliźnie.
§ 8. Podmiot prowadzący schronisko do obsługi zwierząt zatrudnia osoby, które są przeszkolone w zakresie postępowania ze zwierzętami oraz przepisów o ochronie zwierząt.
mich.min
- 08:50 21-07-2010
Kolejna sprawa przy zakładaniu schroniska to wiek założyciela. Proponuję z punktu widzenia doświadczenia życiowego najpierw popracować w ramach wolontariatu w dowolnym schronisku, a dopiero po roku cięzkiej bieganiny przy zwierzakach myśleć o założeniu własnego. Jeżeli ktoś ma kilkanaście lat i nie posiada zaplecza finansowego to przede wszytkim musi pamiętać o sponsorach.
Jedzenie, szczepienia, boksy, lekarstwa - to wszystko kosztuje.
~inez
- 21:57 12-12-2011
Bardzo madrze!!!! Ja tez nad tym mysle, i napewno zaloze schronisko dla zwierzat zeby te biedne pieski bez dachu nad glowa chociaz poczuly sie bezpiecznie i byly szczesliwe w schronisku. :)
Zycze Ci powodzenia :)