Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | kw02 | ja_jagienka | barszym |

~wolna .*.* |
Dowiedziałam się, ze mój zmarły w maju ojciec zaciągnął kredyt (w kwietniu). Bank wysyła na jego miejsce zamieszkania monity o narosłych odsetkach itd... Z tego, co się zorientowałam będę zmuszona go spłacić. Jestem jego jedynym dzieckiem, nie miał żony. Ja nie jestem w stanie spłacić tego kredytu! Sama spłacam pożyczkę, mam rodzinę (dwoje dzieci), oboje zarabiamy mało. Co mogę zrobić? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
~Redakcja - spadki... .*.* |
1. Czy było już postępowanie spadkowe ? Czy przyjęłaś lub odrzuciłaś spadek ?
2. Jeśli nie - masz mało czasu - masz 6 miesięcy od dnia śmierci twojego ojca na złożenie odpowiedniego oświadczenia. Możesz udać się do notariusza (szybsze rozwiązanie niż w sądzie) i złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku.Takie samo oświadczenie będziesz musiała złożyć w imieniu dzieci.
3. Wiele zależy też od tego co wchodzi w skład spadku - odrzucając spadek - nie będziesz w ogóle dziedziczyć po ojcu- nie będziesz miała żadnych praw do majątku, który posiadał (np. mieszkania, samochodu).
4. Możesz również przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza - tj. z ograniczeniem odpowiedzialności do wartości samego spadku (czyli aktywów wchodzących w jego skład).
W każdym razie w przypadku dalszych pytań, proszę o kontynuowanie wątku. PAMIĘTAJ ŻE MASZ MAŁO CZASU NA PODJĘCIE DECYZJI- ALE MOŻE NIE JEST ZA PÓŹNO. | ||
linki reklamowe | |
~wolna .*.* |
Bardzo dziekuję za informacje, rozważę co byłoby najlepsze. | ||
~myszka38 .*.* |
Witam.Mam problem związany z dziedziczeniem długu a w związku z tym pytanie.Trzy lata temu zmarł mąż mojej przyjaciółki,zostawiając(niestety) debet na swoim koncie.Ponieważ zmarł na początku miesiąca,a rente otrzymywał koło 15stego danego miesiąca,bank zaliczył niepobraną kwotę na poczet długu,zlikwidował ROR,została zniszczona karta kredytowa.Cały problem polega na tym,że dwa dni temu,po trzech latach milczenia przyszło pismo z banku,obligujące moją przyjaciółkę do spłaty debetu za męża. Jak to wygląda od strony prawnej,czy bank ma prawo stawiać takie żądania,dodam,że przyjaciółka nigdy nie wnioskowała ani nie podpisywala żadnych dokumentow związanych z przyjęciem bądz odrzuceniem spadku.Bardzo dziękuję z gory za ewentualną pomoc,pozdrawiam. | ||
~Tomek .*.* |
Jeżeli koleżanka nie odrzuciła spadku w ciągu 6 miesięcy od daty śmierci ojca, to znaczy, że go przyjęła bez ograniczeń. | ||
~mara .*.* |
witam,
U mnie sytuacja jest troszke bardziej zawila. Moj tesc umierajac zostawil zadluzona firme prawa cywilnego - i to na sporą kwote (kredyt na działalnosc gospodarcza) . Kredyt ten nie zostal splacony. Po smierci tescia tesciowa oraz moja zona z bratem przyjeli spadek z dobrodziejstwem inwentarza w określownym 6 miesiecznym terminie. Czy to zabezpiecza mnie i moja zone przed roszczeniami dluznikow tescia? | ||
~siostrzenica 79.191.*.* |
Dzień dobry, ja mam sytuację trochę inną.A właściwie piszę w imieniu mojej cioci, otóż mieszkała w domu po swoich rodzicach, jej mąż zaciągnął kredyt który był ubezpieczony, ale potem dobrał jeszcze i już bez ubezpieczenia i nagle zmarł, dzieci nie mieli a razem nie dorobili się niczego (dom po rodzicach cioci). Czy ona musi spłacać długi zaciągnięte przez męża? | ||
linki reklamowe | |
~gość 87.123.*.* |
Mam problem Corka mojej szwagierki zaciagala kredyty na Bobcie poniewasz miala upowarznienie ktore zostalo zablokowane tamtego roku latem.Teraz zmarla Babcia na ktura byli pobierane kredyty i to bardzo duze,wiec sie pytam kto musi splacac te kredyty a zaznaczam te kredyty byly pobierane na rurznego rodzaju nazwiska poniewasz zmieniala ta wnuczka je pare razy. Bede wdzieczny jak ktos bedzie mi mogl dac dobra odpowiedz. | ||
~córka 83.13.*.* |
Iść do banku z aktem zgonu i nie przyjmować spadku- lub prxzyjąć z dobrodziejstwem inwentarza | ||
Zależy jak ukształtowany był ustrój majątkowy w przypadku małżeństwa Pani cioci - czy była to wspólność ustawowa [ typowa dla małżeństw ] czy też posiadali rozdzielność majątkową? | ||
| Kalkulatory | Wskaźniki |
| Pisma | Bazy adresowe |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |