Dowiedziałam się, ze mój zmarły w maju ojciec zaciągnął kredyt (w kwietniu). Bank wysyła na jego miejsce zamieszkania monity o narosłych odsetkach itd... Z tego, co się zorientowałam będę zmuszona go spłacić. Jestem jego jedynym dzieckiem, nie miał żony. Ja nie jestem w stanie spłacić tego kredytu! Sama spłacam pożyczkę, mam rodzinę (dwoje dzieci), oboje zarabiamy mało. Co mogę zrobić?
~Redakcja - spadki.wieszjak.pl
- 14:38 02-09-2008
1. Czy było już postępowanie spadkowe ? Czy przyjęłaś lub odrzuciłaś spadek ?
2. Jeśli nie - masz mało czasu - masz 6 miesięcy od dnia śmierci twojego ojca na złożenie odpowiedniego oświadczenia. Możesz udać się do notariusza (szybsze rozwiązanie niż w sądzie) i złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku.Takie samo oświadczenie będziesz musiała złożyć w imieniu dzieci.
3. Wiele zależy też od tego co wchodzi w skład spadku - odrzucając spadek - nie będziesz w ogóle dziedziczyć po ojcu- nie będziesz miała żadnych praw do majątku, który posiadał (np. mieszkania, samochodu).
4. Możesz również przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza - tj. z ograniczeniem odpowiedzialności do wartości samego spadku (czyli aktywów wchodzących w jego skład).
W każdym razie w przypadku dalszych pytań, proszę o kontynuowanie wątku. PAMIĘTAJ ŻE MASZ MAŁO CZASU NA PODJĘCIE DECYZJI- ALE MOŻE NIE JEST ZA PÓŹNO.
~wolna
- 21:38 02-09-2008
Bardzo dziekuję za informacje, rozważę co byłoby najlepsze.
~myszka38
- 18:56 29-10-2008
Witam.Mam problem związany z dziedziczeniem długu a w związku z tym pytanie.Trzy lata temu zmarł mąż mojej przyjaciółki,zostawiając(niestety) debet na swoim koncie.Ponieważ zmarł na początku miesiąca,a rente otrzymywał koło 15stego danego miesiąca,bank zaliczył niepobraną kwotę na poczet długu,zlikwidował ROR,została zniszczona karta kredytowa.Cały problem polega na tym,że dwa dni temu,po trzech latach milczenia przyszło pismo z banku,obligujące moją przyjaciółkę do spłaty debetu za męża. Jak to wygląda od strony prawnej,czy bank ma prawo stawiać takie żądania,dodam,że przyjaciółka nigdy nie wnioskowała ani nie podpisywala żadnych dokumentow związanych z przyjęciem bądz odrzuceniem spadku.Bardzo dziękuję z gory za ewentualną pomoc,pozdrawiam.
~Tomek
- 14:52 31-10-2008
Jeżeli koleżanka nie odrzuciła spadku w ciągu 6 miesięcy od daty śmierci ojca, to znaczy, że go przyjęła bez ograniczeń.
~mara
- 11:18 29-12-2008
witam,
U mnie sytuacja jest troszke bardziej zawila. Moj tesc umierajac zostawil zadluzona firme prawa cywilnego - i to na sporą kwote (kredyt na działalnosc gospodarcza) . Kredyt ten nie zostal splacony. Po smierci tescia tesciowa oraz moja zona z bratem przyjeli spadek z dobrodziejstwem inwentarza w określownym 6 miesiecznym terminie. Czy to zabezpiecza mnie i moja zone przed roszczeniami dluznikow tescia?
~siostrzenica
- 21:37 15-04-2009
Dzień dobry, ja mam sytuację trochę inną.A właściwie piszę w imieniu mojej cioci, otóż mieszkała w domu po swoich rodzicach, jej mąż zaciągnął kredyt który był ubezpieczony, ale potem dobrał jeszcze i już bez ubezpieczenia i nagle zmarł, dzieci nie mieli a razem nie dorobili się niczego (dom po rodzicach cioci). Czy ona musi spłacać długi zaciągnięte przez męża?
~gość
- 08:57 24-04-2009
Mam problem Corka mojej szwagierki zaciagala kredyty na Bobcie poniewasz miala upowarznienie ktore zostalo zablokowane tamtego roku latem.Teraz zmarla Babcia na ktura byli pobierane kredyty i to bardzo duze,wiec sie pytam kto musi splacac te kredyty a zaznaczam te kredyty byly pobierane na rurznego rodzaju nazwiska poniewasz zmieniala ta wnuczka je pare razy.
Bede wdzieczny jak ktos bedzie mi mogl dac dobra odpowiedz.
~córka
- 15:24 27-05-2009
Iść do banku z aktem zgonu i nie przyjmować spadku- lub prxzyjąć z dobrodziejstwem inwentarza
Karolina85
- 23:02 03-06-2009
Zależy jak ukształtowany był ustrój majątkowy w przypadku małżeństwa Pani cioci - czy była to wspólność ustawowa [ typowa dla małżeństw ] czy też posiadali rozdzielność majątkową?
edek1990
- 19:45 30-06-2009
ja jestem ekonomistą bynajmniej uczę się w tym kierunku
napchana głowa wiedzą teoretyczną która okazuje się być bezużyteczna;/ w praktyce sprawa wygląda absurdalnie 0_o
dokładnych szczegółów nie znam :)
ale wygląda to tak:
moja znajoma mieszkała tylko z matką bo jej rodzice mają rozwód, jej mama przesadziła z alkoholem i tragicznie zachorowała ;/(ale żyje, bo widzę że ludzie tutaj pisali tylko o spadkach do tej pory - czy to też jest spadek?) />
okazało się że miała sporo długów, koleżanka ukończyła niedawno 18 lat... i została nimi obciążona
teraz Pytanie : />
Jak to możliwe ? I jak się z tego można by wykręcić? />
jeżeli dostanę dobrą odpowiedz :) dowiem się większej ilości informacji i napiszę :)
~hda
- 18:53 02-07-2009
Witam,
Jam podobny przypadek, a wieć:
Moi rodzice zaciągnęli kredyty bankowe na kwoty przekraczające 200 tyś rozstali się i nie miał kto spłacać. Mieszkaliśmy w domku wolno stojącym. Banki wystąpiły na drodze sądownej o egzekucje długów, jeden z nich był pod hipotekę. Wszystko zostało zlicytowane sprzedane itd, ogólnie nic nam nie zostało. jestem właśnie w trakcie wymeldowania się z tamtego domu, nowi właściciele zmuszają mnie do tego (czy mogę być bez meldunku?)No teraz do sedna, nic nie maja moi rodzice komornik nadal siedzi na ich zarobkach, czy w przypadku śmierci jednego z nich będę musiała składać jakieś oświadczenie? Czy porostu jak rodzice już nic nie mają i ściągnęli ile mogli pieniędzy z dobytku rodziców to nadal taki komornik ma prawo mnie nękać, choć w gruncie rzeczy mi tez wszytko zabrali???? Proszę o odpowiedź z góry dziękuję.
~teresa
- 21:16 05-07-2009
w przypadku smierci twoich rodzicow dlugi nie splacone przechodza na ciebie,ale nie rozumiem dlaczego sciagaja z ciebie skoro oni zyja
~kawa
- 17:25 06-07-2009
Przedmówca ma rację, lae jeżeli od daty wymagalności wierzytelności upłynęły 3 lata, to mogą one uledz przedawnienieu. W sytuacji, kiedy nakaz zapłaty wystsowany przez Sąd zostanie odebrany, w sprzeciwie, który do niego należy złożyć należy podnieść ten zarzut przedawnienia. Pozdrawiam
zosia919
- 21:05 20-07-2009
Witam proszę o pomoc
Mój Tata zmarł 4lata temu,a dwa dni temu otrzymałam z sądu postanowienie iż odbyła sie sprawa z wniosku Banku i zostało stwierdzone że wraz z mamą nabyliśmy spadek po Ojcu,i obawiamy się teraz że Bank będzie żądał od nas spłaty po Ojcu długów. Co w tej sytuacji możemy zrobić czy można w jakiś sposób odrzucić spadek(dodam ,że my nie odrzucaliśmy ani nie chcieliśmy przyjmować spadku bo Tata nic nie posiadał a o długach nic nie wiedzieliśmy)ja nie wiedziałam że coś takiego trzeba zrobić i że ma się na to tylko 6miesięcy.a tu po 4 latach jakiś bank idzie do sądu jak zażądają spłaty długów to my nie mamy z czego jak ja niewiem nawet jaka suma jest długów i czy to tylko jeden bank czy jest ich więcej proszę o jak najszybszą odpowiedź ponieważ na odwołanie się do tego powiadomienia mam tylko 2 dni.
nikowik
- 12:40 22-07-2009
słuchajcie, ja mam dokładnie ten sam problem, dwa lata temu zmarł mój tata,nagle we śnie.......i teraz też sie okazuje,że bede musiała spłacać po nim długi w banku, z tego co sie orientuje nie są one olbrzymie bo w sumie 5,000zł, jednak ja niestety nieposiadam takiej gotówki, Pytam czy fakt iż ojciec nigdy nie mieszkał ze mną ma coś wspólnego ze spłatą długu, czy mogłabym to wszystko anulować,,,,,,,,ale jak? też nie miałam pojęcia o tych wspominanych 6 miesiącach..........
zosia919
- 12:21 23-07-2009
z tego co mi prawnik mówił to fakt że się nie mieszkało z ojcem nie ma żadnego znaczenia,bo mnie osobiście się zapytał czy skoro nie mieszkałam z ojcem to czy otrzymałam informacje o jego śmierci i czy byłam na pogrzebie (bo takie pytanie możnabybyło usłyszeć na sprawie od sędzi) no i ten fakt że wiedziałam i byłam na pogrzebie znaczy ze miało się informacje i powinno się w ciągu 6 miesięcy zrzec spadku i ja tłumaczyłam ze miałam 19 lat i nie znałam się na prawie a on mi odpowiedział że nieznajomość prawa zawsze szkodzi w jakimkolwiek znaczeniu .jedynie z bankiem można się sądzić gdy termin ostatniej raty upłynął 3 lata temu o przedawnienie sprawy można walczyć,
~jajato
- 18:14 23-07-2009
dziś miałam kolejny dziwny telefon i pytano o ojca, poczym gdy poinformowałam że nie żyje pan podziękował...... moi rodzoce nie posiadają konkretnego zadłużżenia w bankach z tego co mi do tej pory wiadomo jest to m.in telekomunikacja polska, PROVIDENT, AVON........... ojej niemam już zamiaru mieć doczynienia z jakimkolwiek zadłużeniem..........niewiem co mam robić, jak sie bronić jedno z rodziców nie zyje od dwóch lat, pocieszam sie faktem iż będę wiedzieć jak postępować w przypadku zgonu drugiego z nich...... wiem żle to zabrzmiało ale nie sprawiedliwe jest to, że rodziców dzieciaki nie interesują za życia a my po ich śmierci jescze musimy za to płacić .......
~hej hej
- 18:17 23-07-2009
a czy ktoś może mi powiedzieć czy nie jest najpierw tak, iż o zwrot należności powinien sie martwić współmażonek jeśli nie mieli separacji a dopiero po śmierci drugiego rodzica dzieci mają ten czas 6 miesiecy na załatwienie tej parodii. POZDRAWIAM CIEKAWY WĄTEK
zosia919
- 09:55 24-07-2009
właśnie tak nie jest Prawnik powiedział mi że 1/4 spłaca współmałżonek a 3/4 spłacają dzieci tylko z tym że współmałżonek może zobowiązać się przed sądem o to że sam spłaci wszystko bez dzieci(to jakoś się nazywa) tylko że bank może się nie zgodzić bo ściąga z tych co mają dochody np.jest troje spadkobierców po zmarłym i jeden ma stały dochód pozostali nie,bank ściągnie z tego jednego całe zadłużenie a z tamtych nic i w takim przypadku ta jedna osoba jest pokrzywdzona w stosunku do tamtych ale może odzyskać nadpłacony dług za rodzeństwo albo dobrowolnie spłacą swoją część albo przez sąd,
avista
- 15:07 20-08-2009
Witam
choć przeczytałam chyba wszystko- to jednak i ja zapytam w odniesieniu do mojej sytuacji.
Mam męża, dwójkę nieletnich dzieci i teściów. Teść od roku 2006 regularnie zaciągał kredyty - banki, provident. W zeszłym roku nie miał czym spłacić długu więc teściowie zdecydowali się sprzedać mieszkanie i przenieśli się do naszego domu. Część pieniędzy otrzymaliśmy od nich, resztę zabrali. Teść dalej się zadłuża głównie w providencie. Niby ma nieaktualny dowód (bo nie ma meldunku do teraz), niby ma historię w BIK-u niczym encyklopedia a pieniądze mu dają.
Do providenta nawet dzwoniłam że niby teść z nami nie mieszka a pisma ślą do nas, czy w umowie jest nasz adres - nie wiem czemu.
Teraz pytanie: co z długami teścia ?? Czy po ewentualnej śmierci teścia długi przechodzą na teściową ?? A co się stanie jeśli oboje szybko umrą jedno po drugim ???
Bardzo dziękuję za odpowiedź
M.
Bardzo proszę o wszelką pomoc w mojej sprawie.... otóż moja sytuacja wygląda tak 2005 rok sąd orzek rzowód moj i mojego męża , mąż wymeldował się w 2003 roku zaś w pozwie rozwodowym zaznaczył że żeka się praw do mieszkania. W 2007 roku mąż zginął w wypadku. Ja przeprowadziłam sprawę spadkową z dobrodziej inwentarz,a jescze to wydaje mi się istotne mąż właściwie od 1993 roku płacił alimenty na dzieci. I teraz sytuacja przedstawia sie następująco, bank przysła wezwanie do zapłaty za kredyty męża o których nie miałam zielonego pojęcia. Bank kaze mi przedstawic listę inwetarzową spożadzoną przez komornika której nie posiadam. Jedynie co to to że mam mieszkanie społdzielcze gdzie były mąż figuruje jako gółwny lokator i obawiam sie czy bank moze rzadac tego jedynego mieszkania które jest moij i dzieci . Co mam robic
~ania
- 13:59 14-09-2009
mam pytaniea mianowicie:czy to prawda że osoba posiadajaca gospodarstwo rolne nie będzie musiała spłacać długu po swoim zmarłym rodzicu?
~gość
- 12:38 06-11-2009
Według mnie, to absurd.
Proszę spojrzeć,spadek otwiera się z chwilą śmierci spadkodawcy,jeżeli nie ma spadkobiercy i testamentu w grę wchodzi tzw. dziedziczenie ustawowe. Sytuacja zdaje się być oczywista, wystarczy złożyć w sądzie rejonowym oświadczenie o odrzuceniu spadku bądź też przyjęcie spadku a także przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza. Na te czynności określony jest termin 6 miesięcy. W przypadku osoby pełnoletniej istnieje również możliwość złożenia takiego oświadczenia u notariusza. Jednakże w przypadku osoby małoletniej postępowanie wygląda nie co inaczej. Wniosek o zezwolenie na dokonanie czynności prawnej imieniem małol. składa matka dziecka. Jeżeli sąd wyda postanowienie następnie z nim udajemy się do notariusza. I tam odrzucamy spadek.
Anka_
- 21:47 13-11-2009
do ani
niestety bedzie musiała
janekjanek
- 10:31 20-11-2009
www.brutalny.net
Serwis o drastycznych wypadkach !
zapraszamy wszystkich o mocnych nerwach !
Mam taki problem "z innej beczki", właśnie piszę wniosek o stwierdzeniu nabycia spadku, wg wzoru, i na samym końcu tego wzoru trzeba podać co wchodzi w skład spadku. Czy wystarczy tylko napisać ogólnie co wchodzi w skład spadku tj. budynek mieszkalny, pola, lasy. Czy mam dokładnie napisać, co wchodzi i podać ich metraż?
Ewa0420
- 18:24 18-12-2009
Jestem załamana!!!
6 lat tem zmarł mój ojciec,z mama starałysmy sie o odszkodowanie ze szpitala,bo zakażony został żółtaczką. Odszkodowanie dostałysmy czyli wzięłysmy spadek nie wiedząc o jakichkolwiek kredytach!! nie miałysmy świadomości,że nabrał kredytów na ponad 40 tyś zł.i po 6 latach przychodza pisma z banków o zapłatę!!!! czy możemy się zrzec tego spadku??? nie jestesmy w stanie spłacać takich pieniedzy:( czy może takie sprawy sie przedawniaja????? Błagam o pomoc,moja mama była gotowa odebrać sobie życie bo ledwo na życie nam starcza a gdzie tu takie kwoty spłacać. Jestesmy załamane. Pomocy!!!!
~gość
- 19:56 18-12-2009
Proszę o pomoc co możemy zrobić??? czy są jakieś wyjścia???
loranc11
- 17:08 15-01-2010
chciałabym się dowiedzieć czy dziedziczę dług po mężu ale kiedy brał pożyczkę nie byliśmy jeszcze małżeństwem?
mal0023
- 15:08 19-01-2010
Witam
proszę o pomoc.
W styczniu zmarł mój tata,a w pazdzierniku moja babcia(mama taty)która zostawila po sobie długi.Babcia miała dwóch synów.W miejsce nieżyjącego taty wchodzi moja mama.Chcemy odrzucić spadek i tutaj moje pytanie:
Czy musimy pisać również wniosek o stwierdzenie spadku jeżeli chcemy go odrzucić,i czy na wnoiskiu na odrzucenie wpisujemy tatę jako wnioskodawcę?
Jeżeli napisałam coś mało zrozumiale to z góry przepraszam
irena89
- 17:53 14-03-2010
Witam!
Mam pytanie jeśli mój zmarły w grudniu zeszłego roku ojciec był pozbawiony władzy rodzicielskiej to czy ja jestem zaliczana do grona spadkobierców. Proszę o pomoc!!!
~gość
- 13:34 16-03-2010
odrzucić spadek można 6 miesięcy od zgonu babci, można to zrobić u notariusza wtedy jest szybko. Brak dat w poście.Jeżeli termin minął to mama niech odrzuci spadek po mężu.
~gość
- 13:45 16-03-2010
Proszę iść szybko do notariusza i mama i pan/pani odrzućcie spadek, notariusz powiadomi sąd, a oboje będziecie miały na piśmie ważny dokument,bo banki cichutko czekają,nawet 3 lata,a później dług jest tak wielki, że licytują przez komorników mieszkania, odbierają renty i zarobki.
Długi spadkowe się dziedziczy.
~gość
- 13:47 16-03-2010
Nie jest Pani zaliczana
~gość
- 13:55 16-03-2010
Nie pisze pani czy odbyło się postępowanie spadkowe
anioleczekkochany
- 16:05 31-03-2010
witam ja mam pytanie czy jeśli mój ojciec nabrał pożyczek i ich nie spłaca to jeśli rodzice mają do mnie ograniczone prawa rodzicielskie i nic mi nie przepisali tylko dla mojego brata z matką oddali mu wszystko to czy ja też po śmierci muszę spłacać kredyty czy to wszystko przejdzie tylko na mojego brata proszę o odp
NataLee
- 19:37 06-04-2010
Witam! Jestem własnie po rozprawie spadkowej podczas, ktorej mialo dojsc do odrzucenia spadku. skonczyło się tylko na tym, ze moja mama i jej siostra (córki zmarłej) podpisaly oswiadczenie o odrzuceniu spadku. czy tkie oswiadczenie chroni nas przed dluznikami? dodam, ze nie minelo jeszcze 6 miesięcy od śmierci babci. Co w przypadku, gdy któryś z banków zgłosi roszczenie wobec nas? O jakie pismo musimy sie tarac w sądzie? Rozprawę odroczono, gdyz babcia wychodząc drugi raz za mążzostała macochą dla dzieci dziadka. Dzieci jego nie założyły sprawy o podział spadku. Co mozemy jeszcze zrobic, aby uniknąc w przyszłości kontaktów z bankami, w których babcia miała kredyty?
milcia_x
- 14:35 10-04-2010
Witam,
Po śmierci mojego ojca, dowiedzieliśmy się o jego długach w banku. Wraz z całym rodzeństwem i naszymi dziećmi odrzuciliśmy spadek u notariusza. Mój ojciec miał jednego brata, który zmarł dwa lata temu, nie utrzymywaliśmy z nim żadnych kontaktów ani z jego dziećmi, nie znamy ich adresów zamieszkania ani numerów telefonu. I w związku z tym takie pytanie: czy jeżeli my odrzuciliśmy spadek to czy spadkobiercami po moim ojcu są dzieci jego nieżyjącego brata? Jeżeli tak, to w jaki sposób i kto powinien ich o tym wszystkim zawiadomić?
~gość
- 12:45 11-04-2010
Jak dowiedziałam się od notariusza to jestem zaliczana do grona spadkobierców, ale mam pewien problem jaki wniosek mam złożyć do sądu dla nieletnich by moja nieletnia córka też zrzekła się spadku po zmarłym dziadku a moim ojcu? W sądzie poinformowano mnie, że mam złożyć dwa wnioski jeden z wyznaczeniem kuratora, a drugi z udowodnieniem długu wiem tylko tyle, że dług wynosi ponad 50.000tys zł. Co ma być zawarte w tym tych wnioskach i jak mam to udowodnić? Proszę o szybką odpowiedź.
~gość
- 08:39 01-06-2010
[quote=~Tomek] Jeżeli koleżanka nie odrzuciła spadku w ciągu 6 miesięcy od daty śmierci ojca, to znaczy, że go przyjęła bez ograniczeń. [/quote]
zzzz
mirka2
- 10:25 07-06-2010
Sadownie , w ciagu 6 m-cy po otrzymaniu minusowego spadku mozna sie tego spadku zrzec . Nie bedziesz musiala splacac dlugu ojca.