Przejdź do strony:
» Ulga z tytułu wychowywania dzieci
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Podatki
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

16:46 06-01-2009
Witam! We wszystkich artykułach, jakie znalazłem do tej pory, a dotyczących ulgi pro-rodzinnej, jest napisane, że korzystać z niej mogą jedynie ci podatnicy, którzy rozliczają się na *zasadach ogólnych*. Czy wspólne rozliczanie się z dzieckiem, jako samotnie wychowujący rodzic, pozbawia mnie prawa do tej ulgi, czy też jest to objęte *zasadami ogólnymi* i mogę jednocześnie skorzystać i ze wspólnego rozliczenia i z ulgi? Dodam, ze moje dochody otrzymuję jedynie ze stosunku pracy - umowa o pracę, a dziecko ma dopiero nieco ponad rok.
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

11:26 07-01-2009
1.Wspólne rozliczenie samotnego rodzica z dzieckiem nie przeszkadza jednoczesnemu odliczeniu ulgi na to dziecko. Preferencyjne rozliczenie z dzieckiem samotnie wychowywanym jest niezależne od możliwości odliczenia od podatku kwoty 1173,70 zł z tytułu wychowywania dziecka.

2. "zasady ogólne" to rozliczenie wg skali podatkowej - dochody z pracy są jak najbardziej opodatkowane wg zasad ogólnych.
Tylko ci podatnicy, którzy osiągają dochody opodatkowane wg skali podatkowej wskazanej w art. 27 ustawy o PIT mogą skorzystać z ulgi prorodzinnej.

Natomiast ci, którzy wyłącznie osiągają dochody opodatkowane inaczej (ryczałt, karta, podatek liniowy) odliczyć tej kwoty nie mogą. Również rolnicy nie mogą skorzystać z ulgi bo nie płacą w ogóle podatku dochodowego (tylko podatek rolny).

Polecam teksty:

[URL=http://pit.wieszjak.pl/ulgi-odliczenia/66063,Ulga-z-tytulu-wychowywania-dzieci.html]Ulga na dzieci[/URL]

[URL=http://pit.wieszjak.pl/porady-eksperta/73752/Ulga-na-dzieci-w-pytaniach-i-odpowiedziach,0,Ulga-na-dzieci-w-pytaniach-i-odpowiedziach-1.html]Ulga na dzieci w pytaniach i odpowiedziach[/URL]
odpowiedz

linki
reklamowe

12:54 07-01-2009
serdecznie dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, ktora w pelni wyjasnila moje watpliwosci.
odpowiedz

19:47 09-01-2009
witam-mam pytanie jestem matka wychowujaca samotnie dwoje dzieci moj dochod brutto wynosił w 2008 roku ok.1400 czy bede mogła uzyskac taka ulge na dziecko i jakie jeszcze ulgi mi sie należą.
odpowiedz

14:20 12-01-2009
Ulga, do wysokosci odprowadzonego podatku bedzie Pani przyslugiwala. Tak więc, cały podatek bedzie do zwrotu, wiecej nie można, bo nie ma od czego odliczyc.
Doradca Wieszjak.pl
odpowiedz

09:26 21-01-2009
WITAM. mam pytanie? Jestem na urlopie wychowawczym,moje dziecko ma 10 miesięcy.rozliczam się wspólnie z mężem.Mąż pracuje sezonowo,ma umowę na czas określony a w obecnej chwili jest na zasilku dla bezrobotnych.Czy mogę korzystać z ulgi na dziecko i co mogę odliczyć? Proszę o poradę.
odpowiedz

10:10 21-01-2009
Witaj Manuela3410,

oczywiscie mozesz skorzystac z ulgi na dziecko.

Pytasz co jeszcze mozesz odliczyc, tak więc może masz umowe z uslugodawca internetowym podpisana na siebie lub meża, w miejscu zamieszkania - tez byś mogla odliczyc do kwoty 760 zl.

pozdrawiam :)
Doradca Wieszjak.pl
odpowiedz

linki
reklamowe

20:33 21-01-2009
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Prosiła bym jeszcze o dokładniejszą poradę co dokładnie mogę odliczyć(leki, lekarza ubrania,a może środki pielęgnacyjne)? POZDRAWIAM:)
odpowiedz

11:14 22-01-2009
Ulga na Internet

Podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia od dochodu wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760zł.

Należy przedstawic faktury na własne nazwisko.

Co do ulgi rehabilitacyjnej, czy opiekuje sie Pani niepełnosprawną osoba, bo nie bardzo rozumiem pytanie?
Doradca Wieszjak.pl
odpowiedz

22:27 25-01-2009
Witam mam małe pytanie.Jeżeli mój mąż prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą i jest ryczałtowcem to ma prawo do ulgi?Ja obecnie pobieram zasiłek z Urzędu Pracy ,czy komuś z nas się należy ulga?
odpowiedz
Przejdź do strony:

Niezbędnik »

KalkulatoryWskaźniki
PismaBazy adresowe

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona