| » Ulga z tytułu wychowywania dzieci |
| tok_72 |
|
||
|
Witam!
We wszystkich artykułach, jakie znalazłem do tej pory, a dotyczących ulgi pro-rodzinnej, jest napisane, że korzystać z niej mogą jedynie ci podatnicy, którzy rozliczają się na *zasadach ogólnych*. Czy wspólne rozliczanie się z dzieckiem, jako samotnie wychowujący rodzic, pozbawia mnie prawa do tej ulgi, czy też jest to objęte *zasadami ogólnymi* i mogę jednocześnie skorzystać i ze wspólnego rozliczenia i z ulgi? Dodam, ze moje dochody otrzymuję jedynie ze stosunku pracy - umowa o pracę, a dziecko ma dopiero nieco ponad rok.
|
||
|
|||
| Paweł Huczko |
|
||
|
1.Wspólne rozliczenie samotnego rodzica z dzieckiem nie przeszkadza jednoczesnemu odliczeniu ulgi na to dziecko. Preferencyjne rozliczenie z dzieckiem samotnie wychowywanym jest niezależne od możliwości odliczenia od podatku kwoty 1173,70 zł z tytułu wychowywania dziecka.
2. "zasady ogólne" to rozliczenie wg skali podatkowej - dochody z pracy są jak najbardziej opodatkowane wg zasad ogólnych. Tylko ci podatnicy, którzy osiągają dochody opodatkowane wg skali podatkowej wskazanej w art. 27 ustawy o PIT mogą skorzystać z ulgi prorodzinnej. Natomiast ci, którzy wyłącznie osiągają dochody opodatkowane inaczej (ryczałt, karta, podatek liniowy) odliczyć tej kwoty nie mogą. Również rolnicy nie mogą skorzystać z ulgi bo nie płacą w ogóle podatku dochodowego (tylko podatek rolny). Polecam teksty: [URL=http://pit.wieszjak.pl/ulgi-odliczenia/66063,Ulga-z-tytulu-wychowywania-dzieci.html]Ulga na dzieci[/URL] [URL=http://pit.wieszjak.pl/porady-eksperta/73752/Ulga-na-dzieci-w-pytaniach-i-odpowiedziach,0,Ulga-na-dzieci-w-pytaniach-i-odpowiedziach-1.html]Ulga na dzieci w pytaniach i odpowiedziach[/URL] |
||
|
|||
| tok_72 |
|
||
|
serdecznie dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, ktora w pelni wyjasnila moje watpliwosci.
|
||
|
|||
| zan271 |
|
||
|
|
witam-mam pytanie jestem matka wychowujaca samotnie dwoje dzieci moj dochod brutto wynosił w 2008 roku ok.1400 czy bede mogła uzyskac taka ulge na dziecko i jakie jeszcze ulgi mi sie należą.
|
||
|
|||
| raerka |
|
||
|
Ulga, do wysokosci odprowadzonego podatku bedzie Pani przyslugiwala. Tak więc, cały podatek bedzie do zwrotu, wiecej nie można, bo nie ma od czego odliczyc.
|
||
|
|
||
| MANUELA3410 |
|
||
|
|
WITAM. mam pytanie? Jestem na urlopie wychowawczym,moje dziecko ma 10 miesięcy.rozliczam się wspólnie z mężem.Mąż pracuje sezonowo,ma umowę na czas określony a w obecnej chwili jest na zasilku dla bezrobotnych.Czy mogę korzystać z ulgi na dziecko i co mogę odliczyć? Proszę o poradę.
|
||
|
|||
| raerka |
|
||
|
Witaj Manuela3410,
oczywiscie mozesz skorzystac z ulgi na dziecko. Pytasz co jeszcze mozesz odliczyc, tak więc może masz umowe z uslugodawca internetowym podpisana na siebie lub meża, w miejscu zamieszkania - tez byś mogla odliczyc do kwoty 760 zl. pozdrawiam :) |
||
|
|
||
| MANUELA3410 |
|
||
|
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Prosiła bym jeszcze o dokładniejszą poradę co dokładnie mogę odliczyć(leki, lekarza ubrania,a może środki pielęgnacyjne)? POZDRAWIAM:)
|
||
|
|||
| raerka |
|
||
|
Ulga na Internet
Podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia od dochodu wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760zł. Należy przedstawic faktury na własne nazwisko. Co do ulgi rehabilitacyjnej, czy opiekuje sie Pani niepełnosprawną osoba, bo nie bardzo rozumiem pytanie? |
||
|
|
||
| docia231 |
|
||
|
|
Witam mam małe pytanie.Jeżeli mój mąż prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą i jest ryczałtowcem to ma prawo do ulgi?Ja obecnie pobieram zasiłek z Urzędu Pracy ,czy komuś z nas się należy ulga?
|
||
|
|||
| raerka |
|
||
|
Witaj docia231,
maz Pani jest na "ryczalcie" wiec tej ulgi nie moze rozliczyc, jedynie Pani moze. Pozdrawiam |
||
|
|
||
| docia231 |
|
||
|
|
Dziękuje ślicznie to w całości wyjaśniło moje wątpliwości.Pozdrawiam :-)
|
||
|
|||
| szyszak19 |
|
||
|
|
Mam pytanie, urodziłam dziecko w listopadzie, będę się teraz rozliczać z dzieckiem. Czy mam razem z PITem wysłać odpis aktu urodzenia dziecka jako potwierdzenie? I czy odliczając ulgę muszę wypełniać PIT0?
|
||
|
|||
| interpio |
|
||
|
Tak ma Pani prawo do całej ulgi prorodzinnej - czyli odliczenie od podatku kwoty maks. 1.173,70 zł. bez względu na datę urodzenia dziecka w 2008 roku, nie potrzeba wysyłać
aktu urodzenia. Za rok 2009 będzie trochę inaczej, będzie można odliczyć ulgę prorodzinna proporcjonalnie do liczby miesięcy, w których to faktycznie, wychowywało, sprawowało sie opiekę nad dzieckiem. |
||
|
|||
| Marecki |
|
||
|
|
Witam ,jestem studentem zaocznym .Chcialem sie dowiedziec czy jesli w roku 2008 zarobilem w sumie 2,5 tys brutto to czy rodzice beda mogli za mnie wziąć ulge na dziecko ?Czy ja mam sie oddzielnie rozliczac czy jakos z rodzicami ?Mam sam wypelnic pit 37 a rodzice drugi pit 37 i zadnych zalocznikow do tego nie trzeba?Jak to jest.Prosze o odpowiedz zorientowanych.Pozdrawiam.
|
||
|
|||
Niezbędnik
| WIG |
|
41,611.67 | -0,31% |
| WIG20 |
|
2,441.39 | -0,16% |
| mWIG40 |