Pączki z piekarnika - przepis składniki i przygotowanie

Nietypowy pomysł!
Weronika Kwaśniak / 11.01.2016 04:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pączki z piekarnika - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3,5 dag suszonych drożdży
  • 5 dag masła
  • 125 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa
  • posiekane orzechy do dekoracji
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pączki z piekarnika!

  1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj.
  2. Masło rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do mąki. Dodaj jedno jajko.
  3. Wszystko wyrabiaj przez około 5 minut mikserem.
  4. Gdy ciasto stanie się gładkie, odstaw je na 30 minut w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 cm.
  6. Wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. 
  8. Piecz około 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
  9. Po ostudzeniu udekoruj rozpuszczoną polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzeszkami.

Zobacz inne przepisy na karnawałowe smakołyki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA